Mirador de Jardina

Vynikající rozhled na severovýchodní část ostrova Tenerife


Severovýchodní část Tenerife leží na návětrné straně tohoto ostrova. Dostatek dešťových srážek zaručuje, že na svazích roste bohaté tropické rostlinstvo, údolí i hory jsou často zahaleny do oblačnosti. Díky dostatku vláhy se do sopečných hornin "zakousla" vodní eroze, která ve zdejší krajině vykouzlila hluboké rokle. Mezi nimi, obvykle na tvrdších horninách, zůstaly ostré, špičaté hory. 

A tak byl dán základ současnému parku Anaga (Parque rural de Anaga), který se rozkládá na 144 km2.

Někteří návštěvníci Tenerife sem přicházejí jako pěší turisté, většině ale stačí jízda autem po hlavní hřebenové silnici, u níž je vybudováno několik fantastických vyhlídek. 

K nim se řadí také vyhlídka Mirador de Jardin. Z parkoviště v serpentině na okraji parku se otevírá takřka kruhový rozhled. Vidět je hlavně majestátní El Teide a hřeben, který se postupně zvedá od města San Cristóbal de La Laguna k nejvyšším partiím ostrova. Velmi dobře můžete z dálky pozorovat provoz na letišti Tenerife Nord, které slouží především k vnitrostátním letům v rámci Španělska. Z vyhlídky to vypadá, že má travnatou přistávací dráhu, ale samozřejmě, že je asfaltovo-betonová. 

Mimořádným zážitkem na Miradoru de Jardina je pohled na jihovýchod, kde zahlédnete ve vzdálenosti 75 - 85 km ostrov Gran Canaria, obvykle mezi oblačností nebo nad ní. V tomto pohledu si také uvědomíte, jak hluboké rokle na Tenerife ve vulkanických horninách vytvořila vodní eroze. 

Název pro území Anaga bychom do češtiny nepřeložili slovy venkovský park, ale nejspíše jako přírodní park nebo chráněná krajinná oblast. Je také biosférickou rezervací UNESCO.  


Umístění

GPS souřadnice

28°31'26.275"N, 16°17'17.500"W

Adresa

Las Mercedes
San Cristóbal de La Laguna 38201

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
770 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Parque rural de Anaga

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z centra Santa Cruz de Tenerife jeďte tramvají č. 1 do zastávky Intercambiador Laguna, kde přestupte na bus č. 76, 77, 273, 274 nebo 275. Vystupte na zastávce Mirador de Jardina. Spojů jezdí ale jen velmi málo.  

Příjezd osobním autem, parkování

Na vyhlídce lze zaparkovat, někdy ovšem musíte čekat, až se tu uvolní místo. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus na vyhlídce zaparkovat nemůže. 

Přístup pěšky

Poblíž vyhlídky vede hřebenová trasa parkem Anaga, ale na vyhlídku samotnou nevede značená trasa žádná. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd pro auta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na vyhlídce je trochu hrubá dlažba, raději si vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu