Mirador de Cruz del Carmen

Nádherný pohled na El Teide a část ostrova Tenerife


Severovýchodní část Tenerife leží na návětrné straně tohoto ostrova. Dostatek dešťových srážek zaručuje, že na svazích roste bohaté tropické rostlinstvo, údolí i hory jsou často zahaleny do oblačnosti. Díky dostatku vláhy se do sopečných hornin "zakousla" vodní eroze, která ve zdejší krajině vykouzlila hluboké rokle. Mezi nimi, obvykle na tvrdších horninách, zůstaly ostré, špičaté hory. 

A tak byl dán základ současnému parku Anaga (Parque rural de Anaga), který se rozkládá na 144 km2.

Někteří návštěvníci Tenerife sem přicházejí jako pěší turisté, většině ale stačí jízda autem po hlavní hřebenové silnici, u níž je vybudováno několik fantastických vyhlídek. 

K nim se řadí také vyhlídka Mirador de Cruz del Carmen. Je vybudována blízko hlavního vrcholu této části Tenerife u velkého parkoviště u kostelíčka Ermita Nuestra Señora del Carmen. Poté, kdy vystoupíte z auta, můžete navštívit tři pozoruhodnosti.

První je návštěvnické středisko parku (Centro de visitantes), kde vám mohou poradit, kam na výlety, můžete si tady vzít informační materiály. 

Druhou je fantastická vyhlídka u jižního konce parkoviště. Otevírá se odtud pohled hlavně na  El Teide a hřeben, který se postupně zvedá od města San Cristóbal de La Laguna k nejvyšším partiím ostrova. Můžete z dálky pozorovat provoz na letišti Tenerife Nord, které slouží především k vnitrostátním letům v rámci Španělska. Z vyhlídky to vypadá, že má travnatou přistávací dráhu, ale samozřejmě, že je asfaltovo-betonová. V ostatních směrech ve výhledu brání vzrostlé stromy, takže například 75 - 85 vzdálený ostrov Gran Canaria z této vyhlídky neuvidíte. 

Třetí pozoruhodností je pěšinka, která vede do místního horského lesa. Ponoříte se do chládku stromů a dýcháte čerstvý vzduch a vůně z kůry a jehliček či listů. Můžete absolvovat velmi krátkou vycházku nebo se vydat na delší okruhy, které jsou dobře značené. 

Název pro území Anaga bychom do češtiny nepřeložili slovy venkovský park, ale nejspíše jako přírodní park nebo chráněná krajinná oblast. Je také biosférickou rezervací UNESCO.  


Umístění

GPS souřadnice

28°31'49.115"N, 16°16'49.538"W

Adresa

Las Mercedes
San Cristóbal de La Laguna 38201

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
955 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Parque rural de Anaga

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z centra Santa Cruz de Tenerife jeďte tramvají č. 1 do zastávky Intercambiador Laguna, kde přestupte na bus č. 76, 77, 273, 274 nebo 275. Vystupte na zastávce Cruz del Carmen. Spojů jezdí ale jen velmi málo.  

Příjezd osobním autem, parkování

U silnice je vybudováno rozlehlé parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U silnice je vybudováno rozlehlé parkoviště. 

Přístup pěšky

K vyhlídce lze vystoupat po značených cestách od kostela ve vesnici Las Mercedes anebo od severu z vesnice Las Carboneras. U vyhlídky se křižuje vícero hřebenových značených tras. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole lze přijet po silnici ze Santa Cruz přes Las Mercedes nebo z pobřežní vesnice San Andrés. V obou případech počítejte s převýšením téměř 1000 metrů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka je pro vozíčkáře dobře přístupná. Bezbariérově je upravena i nejkratší varianta vycházky do horského lesa. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu