Mirador Pico de Inglés

Nejkrásnější vyhlídkový bod na severovýchodě ostrova Tenerife


Severovýchodní část Tenerife leží na návětrné straně tohoto ostrova. Dostatek dešťových srážek zaručuje, že na svazích roste bohaté tropické rostlinstvo, údolí i hory jsou často zahaleny do oblačnosti. Díky dostatku vláhy se do sopečných hornin "zakousla" vodní eroze, která ve zdejší krajině vykouzlila hluboké rokle. Mezi nimi, obvykle na tvrdších horninách, zůstaly ostré, špičaté hory. 

A tak byl dán základ současnému parku Anaga (Parque rural de Anaga), který se rozkládá na 144 km2.

Někteří návštěvníci Tenerife sem přicházejí jako pěší turisté, většině ale stačí jízda autem po hlavní hřebenové silnici, u níž je vybudováno několik fantastických vyhlídek. 

Z nich je podle mínění mnohých nejkrásnější vyhlídka Mirador Pico de Inglés, která byla vybudována těsně pod jedním z nejvyšších vrcholů této části ostrova. 

Z Miradoru Pico de Inglés se otevírá téměř kruhový rozhled. Vidíme stejnojmenný vrchol, okolo něhož je vybudována smyčka příjezdové silnice, ale především se budeme kochat pohledem na  El Teide a hřeben, který se postupně zvedá od města San Cristóbal de La Laguna k nejvyšším partiím ostrova. Na okraji města Cristóbal de La Laguna vidíme letiště Tenerife Nord, které z dálky vypadá, jako kdyby mělo travnatou ranvej. Samozřejmě - má ve skutečnosti asfaltovo-betonovou. Pak zrak spočne na oblačnosti, která zpravidla přichází k jihovýchodu ostrova a nepřekračuje hlavní hřeben - viz naše snímky. Ale klidně můžete zažít opačnou situaci, kdy oblačnost bude mít směr od severovýchodu nebo mraky zakryjí většinu obzoru. Ve vzdálenosti asi 75 - 85 km uvidíte ostrov Gran Canaria. A směrem na sever vaše zraky spočnou na špičatých vrcholech a v hlubokých roklích severovýchodního konce ostrova Tenerife. 

Mirador Pico de Inglés je jedním z velkolepých zážitků na Kanárských ostrovech. Doporučujeme se sem vypravit alespoň jednou za život. 


Umístění

GPS souřadnice

28°31'56.654"N, 16°15'49.249"W

Adresa

Santa Cruz de Tenerife 38005

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
955 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Parque rural de Anaga Zona exclusion del Monte de Aquirre

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z centra Santa Cruz de Tenerife jeďte tramvají č. 1 do zastávky Intercambiador Laguna, kde přestupte na bus č. 273. Vystupte na konečné zastávce Mirador de Inglés. Spojů jezdí ale jen velmi málo.  

Příjezd osobním autem, parkování

U vyhlídky lze zastavit na silnici TF-114, která je slepá a vede odbočkou z hlavní hřebenové silnice Tf-12. Na konci slepé odbočky zastavte na volném místě, jděte na vyhlídku a pak pokračujte v jízdě dál, silnice tvoří konečnou smyčku. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd pro auta. Velké typy busů konečnou smyčkou neprojedou. 

Přístup pěšky

Přes vyhlídku vede značená trasa Valleseco - Taborno. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd pro auta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Když vystoupíte z auta, dostanete se po šíji celkem pohodlně až k vyhlídce, dál nahoru poschodech nikoli, ale zas tolik nemožnost dosažení nejzazšího bodu cesty nevadí. Ze šíje se také naskýtá fantastický rozhled. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu