Skály na Coto de San José v Chiclaně

Mimořádně krásné útvary na sever od pláže La Barrosa


Pobřeží San José (Coto de San José) v La Barrose, což je část města Chiclana na jihu Španělska, je nádhernou přírodní lokalitou. Nad mořem se tady zvedají asi 10 až 15 metrů vysoké skály, které by v Česku patrně byly národní přírodní rezervací, tady se nám jejich statut nepodařilo zjistit. Možná žádný stupeň ochrany nepožívají. 

Skály na pobřeží jsou tvořeny pískovcem, jehož některé vrstvy obsahují bohaté množství zkamenělin, zejména mlžů. Protože jsme nedohledali o skalách jakékoli odborné informace, nemůžeme v tomto textu sdělit geologické stáří skal a druhy fosilií. Jisté je, že tmel v pískovci dává hornině podle oxidů železa barvu žlutou nebo červenou a že erozní činnost srážkové vody vytvořila v hornině zajímavé tvary, například pseudokrasové dutiny a menší jeskyňky, dokonce jeden krásný komín. 

Pískovec na skalách je velmi měkký, a proto je pobřeží velmi proměnlivé, občas se nějaký kus skály zřítí. Dbejte proto osobní bezpečnosti a nelezte na okraje skal, zejména pak v dešti a bouřce, což je případ pro zimní období. 

Lokalitu si můžete prohlédnout nejlépe při chůzi podél pobřeží, pokud zrovna není vysoký příliv nebo velmi vysoké příbojové vlny. Za každých podmínek si ale skály můžete vychutnat z několika vyhlídek, k nimž se dostanete z ulice Calle Estuario. 

Srovnejte fotky nebo vlastní zkušenosti z lokality s plošně mnohem menším územím tohoto typu v Česku - Lom u Červených Peček. 


Umístění

GPS souřadnice

36°22'33.493"N, 6°11'42.899"W

Adresa

Calle Estuario
La Barrosa
Chiclana 11130

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 15 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nejkrásnější část pobřeží San José má délku asi 800 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do nedalekého Cádizu jezdí "obyčejné" vlaky i rychlovlaky AVE. Dostanete se sem např. z Madridu nebo z Barcelony. Přímo v žst Cádiz nastupte na tramvaj (spíše vlakotramvaj), která vás zaveze do Chiclany.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K nedaleké pláži z centra Chiclany jezdí bus č. 8. 

Příjezd osobním autem, parkování

Relativně dobře se parkuje na ul. Calle Estuario.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Relativně dobře se parkuje na ul. Calle Estuario.

Přístup pěšky

Městem vede dálková trasa GR 145, kterou se ve směru na jih dostanete do Tarify. Ke skalám se dostanete od pláže La Barrosa. Nevede tu ale žádná stezka, jde se přímo po písku a balvanech, proto doporučujeme pevnou obuv. Při vysokém přílivu nebo příboji pod skalami nelze projít. Z ulice Calle Estuario se ale vždy dostanete k vyhlídkám na horní hraně skal. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pod skalami není možno projet na kole. 

Obce na pobřeží postavily několik skvělých cyklostezek. Naprosto úchvatná je trasa z La Barrosy na Faro Cabo Roche. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pod skály se vozíčkář nedostane. S doprovodem se ale může dostat z ulice Calle Estuario na vyhlídky nad skalami. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu