Hvíždinec

Křemencová vrcholová skalka v Brdech s výhledem do údolí Berounky


Brdské lesy nedaleko Dobřichovic se těsně stýkají s Českým krasem. Výškový rozdíl mezi hladinou Berounky a vrcholy na jejím pravém břehu činí až 300 metrů, takže Brdy (tedy přesně geograficky řečeno Hřebeny) nad Dobřichovicemi činí dojem docela velkého pohoří. 

Brdy mají křemencové podloží. Křemenec je tvrdá usazená hornina, která je odolná erozi a díky tomu i celé Brdy převyšují okolní terén. Nad Dobřichovicemi na některých místech křemenec vystupuje na povrch a tvoří drobné skalky i členitější výchozy, ze kterých se otevírají nádherné výhledy. 

Na mnohých místech v Brdech lidé křemenec těžili na štěrk, ale skálu zvanou Hvíždinec vynechali. Dokonce tu ani nikdo nezměnil původní lesní porost. Do skal se tu zakusují kořeny borovic, dubů, jeřábů a bříz, ačkoli v Brdech převažuje druhotně vysázený smrk.

Není známo, jak vzniklo pojmenování skály. Nedaleko odtud se nad krajinu vyvyšuje podobná skála, která se jmenuje Pišťák, takže nejpravděpodobnější se jeví domněnka, že pojmenování pochází od někoho, komu učarovaly zvuky zdejších dravců. Mohl to být myslivec, dřevorubec nebo výletník. 

Hvíždinec s parádním výhledem do údolí Berounky a na kopce Českého krasu pamatuje počátky organizované turistiky v Čechách. Roku 1890 sem značkaři Klubu českých turistů dovedli červeně značenou trasu, která dále pokračovala na mníšeckou Skalku. Dokonce vytesali schůdky do skály a vykáceli kus lesa, aby bylo vidět k Dobřichovicím. Směr k Řevnicím kácet nemuseli, vyhlídka byla a je dodnes „přirozená“. Les v severním směru opětovně vyrostl.

Roku 1892 sem Klub českých turistů zorganizoval první zimní výlet. Nejednalo se tehdy ještě o masovou záležitost. Na zasněženou skálu vyrazilo sedmnáct mužů a jedna žena. 

Výhled z Hvíždince je velmi romantický. Znalci poznají v dálce kopce daleko za Berounem. Fotografům doporučujeme k výletu časné ráno a milovníkům krajin večer se stříbrem na hladině Berounky.

Poznámka: nedaleko vyhlídkového bodu, o němž píšeme, se nachází vrchol pojmenovaný také Hvíždinec. Je bez rozhledu, jeho nadmořská výška je 476 m. 

Směrem k Dobřichovicím ve svahu vyvěrá ze země slabý pramen. Nazývá se studánka pod Hvíždincem

Podle:

Čáka, J. (1986): Toulání po Brdech, Středočeské nakladatelství a knihkupectví, Praha, s. 20



Umístění

GPS souřadnice

49°54'24.557"N, 14°16'2.092"E

Adresa

Dobřichovice 252 29

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Dobřichovice
Nadmořská výška
470 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Dobřichovice na trati Praha - Beroun. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Je možno použít autobus č. 448 na lince Dobřichovice - Mníšek. Vystupte na zastávce Černolice

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete zaparkovat buď v Dobřichovicích nebo v Černolicích. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Organizátorům zájezdů doporučujeme nechat vystoupit účastníky akce v Černolicích. V úzkých uličkách obce se ale moc daleko od hlavní silnice bus nedostane. Pak doporučujeme prohlídku Černolických skal, pěší cestu krátce po hřebeni, odbočku po modré na Hvíždinec a jít po modré dolů do Dobřichovic, kam autobus přejede. 

Přístup pěšky

Z Dobřichovic, žst.: jděte po modré značce asi 3,5 km. Místy prudké stoupání. 

Z Černolic, zast. bus: jděte na hřebenovou trasu, nejdřív např. po cyklotrase 8129 a z rozcestí U Šraňku po modré. Celkem asi 3,5 km. Cestu lze v lese zkrátit. Většinou jen mírná stoupání či klesání. 

Příjezd na kole, parkování kol

Shora tj. od jihu lze ke Hvíždinci přijet ze hřebenové cesty č. 8129 na horském kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hvíždinec není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu