Rybník v lese nad Šebrovem

Hezké místo pro vycházky a odpočinek


Značnou část území mezi Šebrovem, Blanskem a Černou Horou mají jako lesní pozemky ve správě Lesy města Brna. Tato organizace nechala vybudovat na potoce severně od Šebrova retenční nádrž, která slouží ke zpomalení odtoku vody z lesa a stala se hezkým výletovým a odpočinkovým místem pro pěší i cyklisty. Turistům slouží malé posezení pod krytým přístřeškem a naučná tabule. Východní břeh nádrže je tvořen trávníkem a roste tu několik jehličnatých a listnatých stromů.

Umístění

GPS souřadnice

49°20'23.511"N, 16°35'40.798"E (přístřešek)

Adresa

Šebrov-Kateřina 679 22

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Šebrov
Nadmořská výška
440 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vodní nádrž zaujímá plochu asi 0,16 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře využitelnou železniční stanicí je Kuřim na trati Brno - Havlíčkův Brod nebo Blansko na trati Brno - Česká Třebová.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší vesnice Šebrov jezdí autobus č. 152 na trase Blansko - Kuřim.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte kdekoli v Šebrově. Hezké parkoviště je např. před zahradnictvím U Kopřivů.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus zaparkujte v Šebrově.

Přístup pěšky

Ze Šebrova je možno jít dvěma cestami. První vede ze středu vesnice po cyklistické trase Stezka Petra Bezruče. Jděte okolo zahradnictví U Kopřivů k lesu a pak lesní cestou vzhůru podle žlutého značení. Druhá přístupová cesta je kratší. Ze začátku jděte ze středu vesnice po zelené značce k severu. Na okraji lesa značka vede po cestě vpravo, vy se dejte mírně vlevo vzhůru. Dojdete k hájovně a nad ní za serpentinami uvidíte rybníček.

Příjezd na kole, parkování kol

Obě přístupové cesty popsané pro pěší jsou vhodné i pro kola. První, tj. Stezka Petra Bezruče v popisovaném úseku vyžaduje horské kolo, na druhé stačí i trekové. Celá oblast severně od rybníčku je rájem pro cyklisty s mnoha lesními cestami a silnicemi s příjemnými šotolinovými nebo asfaltovými povrchy. Jsou tu ale při výjezdech na hřbet značná stoupání.

Poznámky pro vozíčkáře

Přístupové cesty ze Šebrova k rybníčku nejsou pro vozíčkáře sjízdné.

Rady a tipy

Tip pro autobusový zájezd: Nechte vystoupit účastníky pěšího nebo cyklistického zájezdu v Šebrově a nechte je projít či projet celý Hořický hřbet ve směru Šebrov - Jedle - Černá Hora. Autobus čeká v Černé Hoře.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu