Údolí Lažánky u Milonic

Krásné údolí na západním úpatí Hořického hřbetu mezi Blanskem a Tišnovem


Na západním svahu Hořického hřbetu u Blanska vyhloubil potok Lažánka geomorfologicky velmi zajímavé údolí. Vhloubený terén začíná nedaleko hlavního hřbetu poblíž Hančiny studánky, kterou můžeme považovat za pramen Lažánky. Blízko odtud  je také lesácká bouda Nepustilka. Údolí je nejdříve mělké a krátce směřuje k severu, pak se zahlubuje a vede k západu. V dolní části vystupují na povrch skalní horniny a voda Lažánky se prodírá přes několik kaskád. Nejvyšší má více než 1,5 m a téměř je možno ji nazvat vodopádem.

Údolím Lažánky vede modrá značka. Za velkého mokra je údolí průchodné s velkými potížemi, zejména v horní části, protože přes turistickou cestu tečou vody z mnoha bočních pramenišť.


Umístění

GPS souřadnice

49°22'2.727"N, 16°34'23.477"E

Adresa

Milonice, Černá Hora, Blansko 679 22

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Milonice u Lipůvky, Černá Hora, Hořice u Blanska
Nadmořská výška
380 m.n.m. - 510 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do železniční zastávky Blansko-město na trati Brno - Česká Třebová nebo do železniční stanice Kuřim na trati Brno - Havlíčkův Brod.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší vsi Milonice jezdí autobusová linka 301 na trase Brno-Královo Pole, nádraží - Lysice - Kunštát - Bystré a také linka 162 Kuřim - Černá Hora - Boskovice. Obě jsou provozovány v pracovní dny i o víkendu.

Příjezd osobním autem, parkování

Nejlepší a nejbližší parkování je v Milonicích na návsi.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Nejlepší a nejbližší parkování je v Milonicích na návsi.

Přístup pěšky

Z Milonic: jděte údolím vzhůru po modré značce. Celé údolí je dlouhé asi 4 km.

Z Blanska-města, železniční zastávky: jděte k západu prudkým stoupáním po modré značce na vrchol Hořického hřbetu na místo nazvané Lesácká bouda Nepustilka a poté klesejte dolů údolím Lažánky do Milonic.

Příjezd na kole, parkování kol

Údolí Lažánky je v Hořickém hřbetu výjimkou. Takřka všechny cesty i silničky v této lesní oblasti jsou vysoce vhodné pro jízdu na kole. Údolí Lažánky ale pro jízdu na kole nedoporučujeme vzhledem k velmi častým terénním překážkám.

Poznámky pro vozíčkáře

Údolí Lažánky u Milonic není sjízdné pro vozíčkáře.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu