Vodní nádrž U Prvního buku

Odpočinkové místo v lese u Deblína


Jihozápadně od Deblína v okrese Brno-venkov se rozkládá poměrně členitá krajina s rozsáhlým lesem, kam místní obyvatelé i vzdálenější návštěvníci rádi chodí na vycházky a výlety. Mezi rybníkem U Myslivny a výchozím bodem lesnické naučné stezky může turista spočinout u malé vodní nádrže U Prvního buku. Voda není vhodná ke koupání. Přístřešek nabízí možnost ukrytí před nepřízní počasí. 

Umístění

GPS souřadnice

49°18'59.120"N, 16°19'17.732"E

Adresa

Deblín 664 75

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Deblín
Nadmořská výška
465 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře použitelné železniční stanice jsou Kuřim nebo Tišnov.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přes Deblín jezdí dvě autobusové linky: 312 Tišnov - Deblín - Veverská Bítýška - Kuřim. V Kuřimi a Tišnově jsou návaznosti na vlaky na trati Brno - Havlíčkův Brod. 

Druhou linkou je č. 411 Velká Bíteš - Deblín - Úsuší. Obě linky jsou v provozu v pracovní dny i o víkendu. 

Vystupte na zastávce Deblín, myslivna. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze přímo u rybníka U Myslivny,  prostor ke stání vozů je tu ale nevelký. Druhou možností ke stání je plocha jižně od rybníka směrem k fotbalovému hřišti (nutno jet odbočením 100 m po polní cestě)

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může stát na ploše mezi rybníkem a fotbalovým hřištěm (nutno jet odbočením 100 m po polní cestě, kde busy s nízkým podvozkem mohou mít problém).

Přístup pěšky

Jděte od  rybníka U Myslivny západním směrem do lesa. Pěšina je označena jako cyklotrasa. Nádrž U Prvního buku najdete asi po 800 metrech od rybníka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro přístup pěšky. Lesní silnice a pěšiny jihozápadně od Deblína jsou ideálním terénem pro rekreační jízdy na horském kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

K vodní nádrži se můžete dostat z opačného směru, než radíme pěším. Auto nechte na odstavné ploše asi 600 m západně od empírové myslivny a odtud pokračujte po lesních asfaltkách. Na první velké křižovatce se dejte vpravo, na další - u Prvního buku - také. Dál pokračujte po šotolinové cestě. Doprovod fyzicky zdatné osoby nutný. Celkem od auta asi 1,3 km. 

Rady a tipy

U Prvního buku začíná Lesnická naučná stezka, kterou doporučujeme projít. Hezká 2,3 km dlouhá vycházka. Nepočítáme v tom vzdálenost od parkoviště k východišti stezky. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu