Buk u Tetčic

Mohutný jedinec je ozdobou lesa na Bučíně jihozápadně od Brna


Vrch Bučín u Tetčic jihozápadně od Brna turisté navštěvují málo. Neprávem. Jsou tu klidné a rozsáhlé lesy lákající k procházkám a výletům, lesní silnice vhodné pro cyklisty, jediné, co chybí, je "větší" atrakce. Na Bučíně není žádná pamětihodnost, výrazný krajinný prvek a ten, kdo hledá hospodu, je zklamán úplně. Buk u Tetčic, jak se oficiálně památnému stromu v zapomenutém koutě Bučína říká, je téměř jedinou "atrakcí" široko daleko.

Na Bučíně lesníci ponechali svému osudu několik velmi pěkných buků, ale jeden uniká těžbě již hodně dlouho, stáří stromu, který měří v obvodu přes 5 metrů, se odhaduje až na 300 let. Buk u Tetčic je velmi zdravý a statný strom a na jiném, navštěvovanějším místě, by si k němu jistě našlo cestu velké množství lidí.


Umístění

GPS souřadnice

49°8'55.840"N, 16°25'47.365"E

Adresa

Tetčice 664 17

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Tetčice
Nadmořská výška
365 m.n.m.
Základní číselné údaje
Obvod kmene je 583 cm, výška 36 m, stáří se odhaduje na 280 až 300 let. Památným byl vyhlášen r. 2009.
Kategorie chráněného území
Památný strom

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Tetčice, vystoupit z vlaku můžete také v zastávce Omice. Obě leží na trati Brno - Jihlava.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na výchozí místo výletu, do Tetčic, se můžete z různých směrů, dopravit i autobusy. Zastávky autobusů jsou u vlakového nádraží.

Příjezd osobním autem, parkování

Vhodné místo k parkování má souřadnice 49°9'10.851"N 16°27'7.483"E (okraj lesa, kde do porostu vstupuje žlutá značka vedená tudy od vlakové zastávky Omice).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na stejném místě jako parkování pro osobní auto.

Přístup pěšky

Z Tetčic, žst.: jděte vzhůru do kopce po žluté značce na rozcestí značek nazvané Na Bučíně. Odtud jděte neznačenou lesní cestou dolů téměř na jih. Celkem z Tetčic asi 3,3 km.

Z Omic, žel. zast.: jděte po žluté značce nejdříve po rovině k lesu, pak do kopce na rozcestí značek nazvané Na Bučíně. Odtud jděte neznačenou lesní cestou dolů téměř na jih. Celkem z Omic asi 3,3 km, z místa, kde mohou parkovat auta u okraje lesa, je to k buku jen 2 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesty na Bučíně jsou velmi vhodné pro jízdu na kole. Nejsou cykloturisticky značeny. Lesní cesta, která vede okolo buku, je ale pro kola nesjízdná.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je cesta okolo buku nesjízdná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu