Rybník Punčoška

Hezká vodní plocha na turistické trase Okruh okolo Landštejna


Na turistickém okruhu nazvaném Okolo Landštejna se můžete zastavit u malého hezkého rybníka s poetickým názvem Punčoška. Najdete ho v těsném sousedství vodní nádrže Landštejn (kam je vstup zakázán). Na rybníku Punčoška je především zajímavé pozorování pobřežního rostlinstva, např. rákosu, který částečně roste i uprostřed vodní plochy. Po hrázi vede lesní cesta s turistickými značkami. Lavičky ani další vybavení u rybníka není. Rybník není vyhledáván ke koupání.

Umístění

GPS souřadnice

49°1'50.604"N, 15°14'25.655"E

Adresa

Staré Město pod Landštejnem 378 81

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Vitíněves
Nadmořská výška
577 m.n.m.
Základní číselné údaje
Velikost vodní plochy je asi 0,6 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší k nedalekému Landštejnu je stanice Slavonice, konečná na místní trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice. Do Kostelce na přestup se dostanete např. rychlíkem ze stanic na trati Brno - Jihlava - České Budějovice.

Také můžete cestovat úzkorozchodnou železnicí Jindřichův Hradec - Nová Bystřice a vystoupit např. ve stanici Hůrky nebo v zastávce Albeř.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na blízký Landštejn jezdí několik autobusových linek. V r. 2014 sem jezdil v neděli jeden dálkový spoj z Prahy, zpět ale ne. Dále přes Landštejn vede linka busu, který kromě cestujících přepravuje i jízdní kola České Budějovice - Třeboň - Nová Bystřice - Slavonice - Znojmo. Linka jezdí jen v některých dnech, jízdní řád doporučujeme pečlivě prostudovat. A konečně sem jezdí linka Jindřichův Hradec - Nová Bystřice - Slavonice, jen některé spoje. V sobotu a v neděli počítejte jen s malým množstvím možností, jak se na Landštejn autobusem dostat.

Příjezd osobním autem, parkování

Na Landštejně se sbíhají tři přístupové silnice: od Starého Města pod Landštejnem, od osady Klášter a od osady Blato. Pokud si chcete projít Landštejnský okruh, parkujte buď na placeném parkovišti pod hradem nebo jeďte do vesnice Vitíněves. Parkovat lze ale jedině  před ní v zatáčce v ústí polní cesty s turistickými značkami (omezený prostor).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat pouze na Landštejně, do Vitíněvsi nejezděte.

Přístup pěšky

Z Landštejna jděte na sever na rozcestí U Vitíněvsi a pak pokračujte po zelené značce. Celkem z Landštejna asi 1 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice z Landštejna a navazující lesní cesta jsou dobře sjízdné na horském kole.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s fyzicky zdatným doprovodem může k rybníku Punčoška dojet.

Rady a tipy

Doporučujeme projít pěšky celý Landštejnský okruh (zelená značka, 9 km).

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu