Dolní pstruhový rybník

Vodní plocha a také důležitá křižovatka dálkových cyklotras v lesích mezi Novou Bystřicí a Třeboní


Dolní pstruhový rybník je jedním z nejvýznamnějších míst jižních Čech. Není to kvůli rybníku samotnému, vodní plocha je úplně "obyčejná", na hrázi rostou hezké, statné stromy, okolní lesy tvoří rybníku velmi příjemnou kulisu.

Po odstranění železné opony r. 1989 lesní silnice, které vedou v okolí rybníka, začali objevovat cyklisté. Dokonce tudy byla vyznačena dálková cyklotrasa Praha - Tábor - Jindřichův Hradec - Wien. U Dolního pstruhového rybníka z ní odbočuje důležitá silnice do Třeboňské pánve.

V Česku je hodně lidí, kteří si kladou za turistický cíl projet na kole co nejblíž bývalé železné opony. Tito výletníci projíždějí právě okolo Dolního pstruhového rybníka. Když k nim přidáme dálkové cyklisty na trase Praha - Wien, pár cyklistů s místními cíli, houbaře a sběrače lesních plodů, pak na křižovatce u Dolního pstruhového rybníku bývá v létě docela rušno.

Dodejme, že dálková cyklotrasa Praha - Wien má číslo 32, odbočka podél česko-rakouské hranice do Třeboňské pánve číslo 322.

A také dodejme doporučení, že není dobré místními lesy v létě jen tak projet. Zastavte se a sbírejte lesní plody. Borůvek i brusinek je tu velmi mnoho.


Umístění

GPS souřadnice

49°1'47.017"N, 15°0'50.430"E

Adresa

Dolní Lhota
Stráž nad Nežárkou 378 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Dolní Lhota u Stráže nad Nežárkou
Nadmořská výška
493 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vodní plocha má rozlohu asi 0,75 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Můžete jet po úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Vystupte na konečné stanici Nová Bystřice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nebližším trvale osídleným místem je hotel Peršlák, ten je ale bez autobusového spojení. Poněkud dále leží vesnice Nový Vojířov, kam jezdí několik málo spojů jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližším místem, kam lze dojet autem, je parkoviště před hotelem Peršlák. K Dolnímu pstruhovému rybníku je ze všech stran zákaz vjezdu motorových vozidel.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může přijet k hotelu Peršlák. Silnice od Nového Vojířova je sice velmi úzká, ale i pro autobusy sjízdná

Přístup pěšky

Z Nového Vojířova: jděte pěšky přes les k hotelu Peršlák krásnou pěšinou. Její jedinou chybou je, že vede pod dráty vysokého napětí. Od Pešláku sejděte dolů k Novomlýnskému rybníku. Pak máte na výběr: buď lesem 1,5 km po zelené značce nebo stejnou vzdálenost po lesní asfaltce (cyklotrasa 32).
   

Příjezd na kole, parkování kol

Lesní silnice okolo Dolní pstruhového rybníka jsou jedním nejpřitažlivějších cykloturistických destinací Česka. Vzdálenost od hotelu Peršlák činí asi 2 km.

Poznámky pro vozíčkáře

Cestu od hotelu Peršlák doporučujeme jako skvělý výlet pro vozíčkáře. Jen doporučujeme doprovod, cestou zpět je docela náročný výjezd od Novomlýnského rybníku k parkovišti před hotelem Pešlák.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu