Údolí Luhy mezi Sloupem a Vlčí skálou

Velmi příjemné údolí s asfaltovou cyklostezkou využívanou taktéž in-line bruslaři


Sloup je svérazným městysem na severním okraji Moravského krasu. Odedávna sem míří davy návštěvníků do Sloupsko-šošůvských jeskyní, skupiny horolezců zdolávají krásné skály u propadání Sloupského potoka, ale málokdy se stalo, že by nějaký návštěvník zamířil na sever od městyse. To se od roku 2011 změnilo. Údolím potoka Luhy byla na sever od Sloupu vystavěna cyklostezka, kterou kromě milovníků jízdy na kole využívají in-linisté. Ba dokonce stezka byla budována spíše pro brusle, protože při využití kola na horním (tedy severním konci) pod Vlčí skálou musíte slézt ze stroje a buďto se stejnou cestou vrátit či vytlačit kolo prudkým stoupáním k nedaleké cyklotrase 5075.

Cyklostezka Sloup je dlouhá asi 4,1 km a vede do mírného kopce, takže při stoupání na kole či na bruslích máte pocit, že vám nohy "nejedou", o to větší je požitek při jízdě zpátky.

Severně od Sloupu je údolí Luhy otevřené, s loukami, stráně jsou porostlé lesy. Přibližně uprostřed cesty láká k občerstvení a odpočinku tráva u rybníčku, pod Vlčí skálou je turistický přístřešek.


Umístění

GPS souřadnice

49°25'44.625"N, 16°45'26.448"E (přibližný střed údolí u rybníčku)

Adresa

Sloup 679 13

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Sloup v Moravském krasu
Nadmořská výška
475 m.n.m. - 530 m.n.m.
Základní číselné údaje
Cyklostezka vede údolím v délce asi 4,1 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Rájec-Jestřebí, ale někdy pro dopravu do této části Moravského krasu je lépe využít železniční stanici Blansko, kde zastavují i rychlíky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší autobusové zastávky Sloup je možno se dopravit z Blanska autobusem č. 233 (velmi hustá frekvence spojů v pracovní dny, o víkendech cca po 2 hodinách), z Rájce-Jestřebí, žst sem jede autobus č. 240 (časté spojení v pracovní dny, o víkendech cca po 3 hodinách) nebo z Boskovic (pouze v pracovní dny).

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte na prostranství u kostela ve Sloupu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkujte na prostranství u kostela ve Sloupu.

Přístup pěšky

Jděte ze Sloupu po modré značce směr Skelná huť. Značka vede také údolí Luhy, ale jen zpočátku a uprostřed údolí vede s cyklostezkou v souběhu po stejné komunikaci.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. Doporučujeme krátký asi 8,5 km dlouhý výlet (třeba pro děti). Ze Sloupu po cyklostezce k Vlčí skále, zde vlevo vzhůru po lesní cestě a dolů zpět sjet po lesní asfaltce, kudy vede i cyklotrasa 5075.

Poznámky pro vozíčkáře

Cyklostezka Sloup je velmi vhodným výletem pro vozíčkáře. Místy jsou na ní místa, kde je třeba vynaložit při stoupání vyšší námahu, vezměte si tedy proto raději doprovod.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu