Jezírko lásky

Romantická vodní nádrž mezi hradem Bítovem a obcí Zblovice


Mezi hradem Bítovem a obcí Zblovice vede cesta zvaná Hraběcí nebo též Lovecká, kterou používali majitelé hradu k dopravě na hon nebo na výletech. Cestou od hradu se postupně můžete zastavit u Hradní studánky, na vyhlídce, přejít Slaměný most a dojít k Jezírku lásky. Dříve uprostřed vodní hladiny na něm stával altán (foto http://www.hradbitov.cz/fotogalerie-2/lesopark-a-hradni-zahrady/)

Dnes je Jezírko lásky malým lesním rybníkem, který láká k zastavení a odpočinku, na břehu je postaven turistický přístřešek.
    
Podle:

http://www.hradbitov.cz/historie/lesopark-a-hradni-zahrady/, 8. 5. 2015






Umístění

GPS souřadnice

48°56'58.789"N 15°42'35.824"E

Adresa

Zblovice 671 07

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Zblovice
Nadmořská výška
425 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Turisté mířící na Bítov a do jeho okolí se musejí připravit na to, že tato oblast je dopravně velmi odlehlá. Nejbližší vlaková stanice se jmenuje Šumná.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusové linky 830 se jmenuje Bítov, rozc. Linka jezdí z Vranova nad Dyjí přes Šumnou, žel. st. a pak míří do Bítova, některé spoje dál do Lubnice. Provoz na ní je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendu počítejte jen s několika spoji.

Ještě zajímavější (a dokonce i k Jezírku lásky bližší) je zastávka ve vesnici Zblovice. Sem jeďte linkou 830, pokud nechcete jet na Bítov rovnou a projít si zajímavou cestu mezi Zblovicemi a hradem.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto je nutno zaparkovat na placeném parkovišti nad hradem nebo u hotelu Rumburak. Z parkoviště  k hradu je to ještě 800 m pěšky, od Rumburaku ještě o 400 m víc.Od hradu pokračujte po zelené značce k Jezírku lásky.

Parkovat můžete také ve vesnici Zblovice.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Platí totéž, co pro osobní auta.

Přístup pěšky

Od hradu Bítova jděte 1,5 km po zelené značce směr Zblovice.

Ze Zblovic jděte 1,5 km po zelené značce směr hrad Bítov. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cyklistům doporučujeme jízdu s kopce o rozcestí modré a žluté značky zvané U Dubu. Jeďte odtud jedinou naznačenou šotolinovou cestou.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům jízdu k Jezírku lásky nedoporučujeme. Je to daleko i pro jízdu s doprovodem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu