Skály při cyklotrase u Ledových slují

Zajímavá přírodní scenérie


Z Vranova nad Dyjí vede po levém břehu řeky k jihovýchodu cesta, na níž je umístěno souběžně značení pro pěší turisty (červená značka) a pásové značení pro cyklisty (zelená značka č. 5122). Asi po 1 km u altánku se cesty rozdvojují. Červená značka stoupá vlevo strmě vzhůru k mostu hraběnky Heleny Mniszkové a pak míří k Obelisku nad Ledovými slujemi. Turisté na výletě obvykle pak míří do Čížova nebo na Hardeggskou vyhlídku. Cyklotrasa částečně využívá bývalou signálku a také stoupá vlevo vzhůru, ale ve svahu naproti červené značce. Právě tady je boční údolí velmi strmé, místy skalnaté. Skály jsou tvořeny bítešskou ortorulou a tvoří u cesty několik krásných kulis. O rule píšeme na jiném místě. 

Podotýkáme, že i když skály jsou u cyklotrasy, můžete se tudy vydat i pěšky. 


Umístění

GPS souřadnice

48°53'16.923"N, 15°50'32.090"E

Adresa

Čížov
Horní Břečkov 671 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Čížov
Nadmořská výška
350 m.n.m. - 370 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Národní park Podyjí

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší rozumně použitelnou železniční stanicí je Šumná nebo Znojmo.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K oblasti u skal existují tři možná výchozí místa dostupná autobusovou dopravou.

Do Lesné jedou autobusy ze Šumné (nikoli ale přímo od železniční stanice), ze Znojma nebo z Vranova. Ve Znojmě je autobusové nádraží u železniční stanice. Vystupte na zastávce Lesná, penzion. 

Do Vranova jezdí také autobusy ze Šumné i ze Znojma. Vystupte v zastávce Vranov nad Dyjí, náměstí. 

Do Čížova se dostanete autobusem ze Znojma. Vystupte v zastávce Horní Břečkov, Čížov. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete zaparkovat severně od Čížova, v Lesné nebo ve Vranově (zde můžete dojet až na konec slepé ulice Zadní Hamry a stát na malém parkovišti, pokud tady bude místo).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus můžete zaparkovat severně od Čížova, v Lesné nebo ve Vranově (zde ale jen na oficiálním velkém parkovišti pod zámkem, do ulice Zadní Hamry nejezděte, vůz by se tady neotočil). Tip pro zájezdy milovníků přírody: Účastníky akce nechte vystoupit ve Vranově na náměstí, řidič odjede čekat do Čížova. Jděte pěší trasu Vranov - Obelisk - Čížov. Cca 9 km, jedinečný zážitek. 

Přístup pěšky

Z Lesné: po žluté značce k jihu téměř pořád lesem. Na křížení s cyklotrasou 5122 se dejte vpravo k mostku Heleny Mniszkové a zde po cyklotrase 5122 dolů. Celkem asi 3,5 km.

Z Vranova, nám.: po červené značce podél řeky, pak krátké strmé stoupání nikoli ale po červené značce, ale po zelené značce určené pro cyklisty. Celkem asi 3 km, pokud parkujete na konci ulice Zadní Hamry, pak jen něco přes 1 km. 

Z Čížova, parkoviště severně od vesnice: nejdříve k jihu po asfaltce, pak doprava po červené značce terénem, místy exponované, ale jen krátké úseky. U mostu hraběnky Heleny Mniszkové vlevo dolů po cyklotrase. Asi 6 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Lokalita je nejlépe dostupná z Vranova po cyklotrase 5122 (zelené pásové značení) nebo z Čížova, kde jeďte z vesnice na severozápad po signálce s červeným cyklistickým značením a pak odbočte na cyklistickou zelenou (trasa 5122). 

Poznámky pro vozíčkáře

Lokalita není pro vozíčkáře dostupná, ale pokud si vezmete doprovod, pak můžete dojet na louku pod skalami s výhledem na Obelisk. Moc pěkná scenérie. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu