Zvonice v Židlochovicích

Zbytek starého kostela na návrší nad středem města


V Židlochovicích se mohou pochlubit hned několika přírodními i stavebními zajímavostmi, ačkoli z nich většina není veřejnosti přístupná. 

Většina z návštěvníků města míří do parku, odkud mohou alespoň zvenku mohou obdivovat zámek, který nyní slouží k reprezentativním účelům a pro běžného občana je uzavřen. Od zámku z pravého břehu Svratky k centru na levém břehu vede Unikátní řetězový most vede od zámku na pravém břehu Svratky na levý břeh do centra města, kde můžeme také najít několik památek a odkud můžeme vyrazit za parádním výhledem na Akátovou rozhlednu na kopec zvaný Výhon. 

Také lze uvést, že Židlochovice jako jedno z mála měst v Česku získalo kvalitní dopravní spojení s okolím. Byl tu po 40 letech nečinnosti obnoven železniční provoz na zdejším nádraží

Zvonice na návrší nad centrem je pozůstatkem starého gotického kostela, který byl rozebrán v 19. století.  Zachována zůstala jen věž. Pak r. 1923 byl zrušen i starý hřbitov, jehož plocha je nyní volně přístupná a má podobu hřiště a okrasné zahrady. Celá záležitost má zajímavou historii, proto ji uveďme podrobněji. Budeme sledovat, jak židlochovický kostel stíhaly živelné katastrofy.

Kostel se připomíná již r. 1350. Byl trojlodní se třemi oltáři. Kolem něj se rozkládal velký hřbitov, na kterém se pohřbívalo až do roku 1891. Podle listiny, která byla nalezena při rozebírání kostela r. 1863, víme, že byl vysvěcen r. 1446. Církev tak učinila patrně podruhé, protože husité kostel předtím znesvětili. 

V roce 1642  požár zničil faru, kostelní věž a střechu kostela. O tři roky později město postihla morová epidemie. 

Nový majitel židlochovického panství hrabě Filip Ludvík ze Sinzendorfu r. 1730 staví nový barokní kostel, přičemž starý hřbitovní kostel s kaplí svaté Barbory nechal opravit. Jenže r. 1760 zachvátil město další požár. To byl majitelem panství kníže Karel z Ditrichštejna, který nechal kostel opravit. Stalo se tak ale až r. 1768. Další opravy neprobíhaly, takže stavba chátrala. Farář Ambros Bernhard Rohožka nechal v l. 1816 - 40 odstranit z kostela postupně dřevořezby, olejomalby, sochy svatých i dlažbu. R. 1830 se dokonce pod hmotností sněhu sesunula vazba krovu a byly proraženy klenby. Po této události už se do záchrany kostela nikomu nechtělo. Poslední úder stavbě připravil blesk r. 1844, který údajně zasáhl i zvonici. Místní raději kostel postupně rozebrali a nechali jen zvonici. Demontáž skončila r. 1864. 

Zvonice přečkala obě války, dokonce z ní ani nikdo neodnesl pro válečné účely zvon z r. 1515. Další dva do věže přidali sponzoři r. 1997. 

R. 2009 bylo okolí zvonice parkově upraveno a vybaveno mobiliářem. Zůstala zachována část bývalých hřbitovních zdí. Jedenáct nejcennějších náhrobků původně snad umístěných ve starém kostele bylo restaurováno a přesunuto v r. 1999 na nový hřbitov.

  

Podle:

https://www.hrady.cz/index.php?OID=9440&PARAM=11&tid=30397&pos=450, 20. 4. 2020

http://www.zidlochovice.cz/redakce/tisk.php?lanG=cs&clanek=105018&slozka=105011&as4uOriginalDomain=w...&, 20. 4. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°2'11.507"N, 16°37'15.210"E

Adresa

Komenského 82
Židlochovice 667 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Židlochovice
Nadmořská výška
200 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel se připomíná r. 1350. V l. 1844 - 64 byl rozebrán, zůstala jen zvonice.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Židlochovice. Po znovuzprovoznění místní trati sem od prosince 2019 jezdí přímé osobní vlaky z Brna.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Židlochovice jsou přirozeným dopravním centrem regionu, kam jezdí autobusy z celého okolí. Z centra Brna ovšem nikoli. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat můžete např. na náměstí nebo u zámku. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze v některé z ulic u náměstí. 

Přístup pěšky

Přes město vede mj. dálková pěší trasa Brno - Wien jakožto jedna z větví cesty sv. Jakuba. Zvonici najdete snadno blízko náměstí. Jděte po zelené značce ulicí Komenského. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přes náměstí vede dálková cyklotrasa Brno - Wien. Má v národním číslování označení 5, v evropském značení Eurovelo 9. U nádraží je možno kola uschovat v cykloboxu.  Ke zvonici se od náměstí nedá dojet, musíte krátce kolo vést přes schody. Opačně z ulice Nad Farou se ke zvonici dojet dá. 

Poznámky pro vozíčkáře

S doprovodem lze ke zvonici přijet shora od ulice Nad Farou. 

Rady a tipy

Doporučujeme pěší výlet na Akátovou rozhlednu

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu