Vyhlídka U Dubu poblíž Veverských Knínic

Křižovatka cest nabízí menší výhled do Boskovické brázdy


Na křižovatce lesních a polních cest mezi obcemi Veverské Knínice a Hvozdec se otevírá menší výhled do Boskovické brázdy a na hřbet Podkomorských lesů. Výhledu dominuje statný dub na okraji pole. Po místních polních a lesních cestách občas jezdí cyklisté, kteří určitě rádi využijí zastřešené odpočívadlo.

Výhled do krajiny Boskovické brázdy poněkud narušuje všudypřítomné elektrické vedení vysokého napětí. Je to ale jen dokladem skutečnosti, že Boskovická brázda je sníženinou, kterou přirozeně využívají dopravní cesty, tedy i "cesty" pro dopravu elektřiny. Poznámka: na fotografii dubu jsme elektrické vedení vymazali, na další fotce jej pro ilustraci necháváme.


Umístění

GPS souřadnice

49°14'37.142"N 16°24'52.639"E

Adresa

Veverské Knínice 664 81

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Veverské Knínice
Nadmořská výška
354 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře použitelnou železniční stanicí je Brno hlavní nádraží, k výletu mezi obcemi Hvozdec a Veverská Bítýška také můžete použít železniční stanici Kuřim na trati Brno - Havlíčkův Brod a také železniční stanici Zastávka u Brna na trati Brno - Jihlava.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Brna hlavního nádraží: dopravte se tramvají č. 1 do zastávky Zoologická zahrada, kde přestupte na autobus 303 směr Veverská Bítýška. Vystupte v zastávce Hvozdec. Pozor - přes Hvozdec jede jen část spojů.

Z Kuřimi, žst.: Jeďte autobusem 312 směr Tišnov do Veverské Bítýšky, kde přestupte na autobus č. 153 směr Zastávka u Brna nebo č. 303 směr Brno a vystupte v zastávce Hvozdec. Pozor - u linky 303 přes Hvozdec jede jen část spojů.

Ze Zastávky u Brna, žst.: jeďte autobusem 153 do Veverských Knínic nebo do Hvozdce. Jezdí jen v pracovní dny. Do Veverských Knínic se dostanete též z Brna linkou 402 (ze zastávky Brno, Nemocnice Bohunice)
    

Příjezd osobním autem, parkování

Autem zaparkujte ve Hvozdci nebo jeďte ze Hvozdce některou z polních cest k okraji lesa nad obcí. Za začátek výletu můžete též zvolit střed obce Veverské Knínice, kde lze bez problémů parkovat.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat buď ve Hvozdci nebo ve Veverských Knínicích. Na asfaltové cesty ze Hvozdce k okraji lesa nejezděte, neotočili byste se.

Přístup pěšky

Ze Hvozdce: jděte po zelené značce k okraji lesa a zde zabočte okrajem lesa po polní cestě vlevo. Celkem 1,4 km. Od vyhlídky se zpátky na zelenou dostanete stoupající lesní cestou téměř na sever.

Z Veverských Knínic: polní cestou na sever asi 1 km. Na mnoha mapách je nakreslena jako cyklotrasa, ale žádné cykloturistické značení tu nikdy nebylo.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pro pěší.

Poznámky pro vozíčkáře

Místo pro vozíčkáře není dostupné. Jedině za sucha lze až k vyhlídce dojet autem.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu