Lesní rybník Orlík u Veverských Knínic

Málo navštěvované místo může být hezkým cílem vycházek místních nebo Brňanů


Západně od Brna se táhne od severu k jihu úzká, dlouhá sníženina Boskovická brázda, geologicky ohraničená zlomy a vyplněná usazeninami z mladších prvohor. Patří k nim i donedávna těžené sloje černého uhlí pod Rosicemi, Zbýšovem a Oslavany. Průmysl i zemědělství a dálnice u Ostrovačic vtiskly krajině zcela "neturistický" ráz.  A přesto se tu najdou místa vlídná, bez provozu aut a bez dosahu průmyslu. Malý rybníček Orlík severně od Veverských Knínic k nim patří.

Zcela určitě sem po přečtení tohoto příspěvku nezačnou proudit davy lidí, aby si rybníček prohlédli nebo si v něm i zaplavali. Zkuste se sem vypravit jen tak na vycházku nebo hledat klid v okolních lesích. V Boskovické brázdě je podobných rybníčků jako šafránu. 


Umístění

GPS souřadnice

49°14'39.485"N, 16°24'8.229"E

Adresa

Veverské Knínice 664 81

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Veverské Knínice
Nadmořská výška
323 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rybníček zaujímá plochu asi 0,38 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Zastávka u Brna, ale lepší dopravní spojení je ze stanice Brno hlavní nádraží.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Zastávky u Brna jeďte autobusem 153, který spojuje Ivančice, Zastávku a Tišnov. Vystupte v zastávce Hvozdec nebo Veverské Knínice. Tento autobus je ale použitelný jen v pracovní dny. Do Veverských Knínic můžete jet i linkou autobusu č. 402 ze zastávky Brno, Nemocnice Bohunice. Vystupte na zastávce Veverské Knínice, obecní úřad.

Z Brna hlavního nádraží jeďte nejdříve tramvají č. 1 do zastávky Bystrc, Zoologické zahrada, kde přestupte na autobus č. 303 mířící do Veverské Bítýšky. Jen některé spoje ale jedou přes Hvozdec, zato jezdí celotýdenně. 

Příjezd osobním autem, parkování

Z obce Hvozdec můžete vyjet po polních asfaltových silnicích až k okraji lesa a tady vůz zanechat. Nebo můžete parkovat ve Veverských Knínicích.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat jedině ve Veverských Knínicích.

Přístup pěšky

Z Veverských Knínic: jděte na sever asi 1 km po polní cestě a pak asi 0,5 km k lesu vlevo na západ.

Z Hvozdce: jděte nejprve k lesu, pak podél něj k jihu k vyhlídce U Dubu a pak ještě více na jih po polní cestě (až sem z Hvozdce cca 1,8 km) a pak asi 0,5 km k lesu vpravo na západ.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesty popisované pro pěší jsou sjízdné pro horská kola. Pozn.: Různí vydavatelé map vytrvale již mnoho let poblíž rybníka kreslí cyklotrasu 5172, která tu do r. 2017 nebyla nikdy vyznačena.

Poznámky pro vozíčkáře

Rybník není pro vozíčkáře dostupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu