Rybník Kuchyňka

Možnost koupání v Příbrami na Moravě


Krajina západně od Zastávky u Brna postrádá turistické zajímavosti a ani tu není žádná větší příležitost, kde by se dalo v létě lenošit u vody. Rybník Kuchyňka je výjimkou. Nabízí velmi příjemné koupání. Je situován mezi lesy a poli poměrně daleko od vesnice Příbram na Moravě, přitom až téměř k němu vede asfaltová silnice, takže je dosažitelný autem. Břehy jsou příjemně travnaté a místní lidé o ně příkladně pečují. Přírodní vodní scenérii nádherně dotváří ostrůvek s vrbou. Západně od rybníka se rozkládá les nabízející příjemné pěšiny na procházky, když vás lenošení přestane bavit. 

Rybník má přírodní charakter bez sociálních zařízení, občerstvení a podobně. Koupání a pobyt je na vlastní nebezpečí. 


Umístění

GPS souřadnice

49°12'7.321"N 16°17'34.803"E

Adresa

Příbram na Moravě 664 84

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Příbram na Moravě
Nadmořská výška
440 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rybník má plochu asi 0,98 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do zastávky Vysoké Popovice na trati Brno - Jihlava. Z Vysokých Popovic lze dojít k rybníku pěšky nebo pokračujte autobusem. Pokud byste se rozhodli pro autobus, je lepší z vlaku do autobusu přestoupit v Zastávce u Brna. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přes Příbram jezdí většina spojů linky 420 Zastávka u Brna - Velká Bíteš. Vystupte v zastávce Příbram na Moravě, Brodek. 

Příjezd osobním autem, parkování

Z Příbrami západním směrem vedou k rybníku Kuchyňka dvě komunikace. Jižnější je asfaltová, severnější z pomístní části Brodek šotolinová. Autem lze dojet až téměř k rybníku a zde vůz zaparkovat. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může parkovat jen v Příbrami, na komunikacích u rybníka by se neotočil. 

Přístup pěšky

Z Příbrami, autobusové zastávky Brodek: Jděte po žluté značce západním směrem. V místě, kde žlutá značka odbočí vpravo do lesa, pokračujte rovně k rybníku. Celkem asi 1 km. Žlutá značka, která vede v blízkosti rybníka, pokračuje dále do Deblína a Tišnova. 

Z Vysokých Popovic, žel. zast.: Jděte do Příbrami po červené značce. Ta ale vede výhradně po silnici, takže není moc atraktivní. V Příbrami jděte první významnější ulicí doleva k rybníku po asfaltové polní cestě. 

Příjezd na kole, parkování kol

Rybník je z Příbrami dobře přístupný na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Cestu k rybníku Kuchyňka s pomocí doprovodu zvládne i vozíčkář, ale koupání je pro něj nedostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu