Švýcárna

Známá turistická chata pod Pradědem

Kontaktní informace

+420 737 249 573, 602 514 174
Oficiální stránky

Švýcárna v Jeseníkách je nejstarší turistická chata široko daleko a je ikonou tohoto pohoří, ale současně také symbolem pohostinnosti v horách.

Předchůdcem dnešní Švýcárny byla salaš, kterou nechal postavit r. 1829 kníže Lichtenštejn a kde už tehdy bylo možno najít úkryt před nepohodou, přespat  a najíst se. Prvním hospodářem zde byl Švýcar Johan Aegerter, čímž byla založena jednak tradice pohostinné lokality a jednak bylo dáno jméno až do současnosti. Halvním účelem chaty ale byla péče o dobytek. R. 1887 kníže Lichtenštejn nechal salaš strhnout, protože již nevyhovovala rostoucímu počtu turistů a nechal na témže místě postavit chatu, tentokráte výhradně pro turisty. Měla údajně na svou dobu dokonalé vybavení, z verandy se otevíral výhled na Praděd. Chata byla přestavěna v l. 1952-53, kdy byly vybudovány nové pokoje v prostoru půdy. 

Autorem zvonice, která stojí vedle chaty, je Miroslav Vochta, zvon a pamětní desky na horaly a horolezce, kteří někde přišli o život, vytvořil Otmar Oliva.  

Majitelem chaty dnes je společnost Figura, která mj. provozuje lyžařské vleky pod Petrovými kameny. Vzhledem k poloze na hlavním hřbetu Jeseníků je Švýcárna vyhledávanou zastávkou turistů v létě a běžkařů v zimě. Stejně jako v historii i v současné době nabízí stravování. Ubytovat se můžete v jednoduchých 2 - 8 lůžkových pokojích se sprchou na chodbě. Kapacita je 48 lůžek. Údaje jsou z r. 2020. 

Podle:

http://www.krasnecechy.cz/vylety/na-vandru-a-jen-na-vandru-neboli-na-poctivce-3den, 12. 4. 2020

https://www.treking.cz/chaty/svycarna.htm, 13. 4. 2020


Umístění

GPS souřadnice

50°6'6.492"N, 17°12'50.208"E

Adresa

Kouty nad Desnou
Loučná nad Desnou 788 11

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kouty nad Desnou
Nadmořská výška
1306 m.n.m.
Základní číselné údaje
Za letopočet založení Švýcárny se považuje r. 1829.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Jeseníky

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Kouty nad Desnou, pak můžete pokračovat pěšky nebo autobusem na Červenohorské sedlo nebo jeďte do žst Jeseník a pak pokračujte na Červenohorské sedlo. 

Pokud pojedete do Jeseníků od jihu, pak můžete z vlaku vystoupit v žst Bruntál a pak jet autobusem na rozcestí Hvězda u Karlovy Studánky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem (ze Šumperka, Koutů nad Desnou nebo z Jeseníku) na Červenohorské sedlo nebo (z Bruntálu či Olomouce) na zastávku Karlova Studánka, rozcestí Hvězda

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete na Červenohorském sedle, na rozcestí Hvězda nebo v Karlově Studánce. Od rozcestí Hvězda do oblasti Pradědu k hotelu Ovčárna funguje kyvadlová autobusová doprava. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat můžete na Červenohorském sedle, na rozcestí Hvězda nebo v Karlově Studánce. Od rozcestí Hvězda do oblasti Pradědu k hotelu Ovčárna funguje kyvadlová autobusová doprava. Můžete účastníky akce vyložit v Karlově Studánce, nechat je projít si údolí Bílé Opavy, vystoupit na Praděd, pak půjdou přes Švýcárnu na Červenohorské sedlo. Celodenní túra, místy obtížná. 

Přístup pěšky

Z Karlovy Studánky: po modré údolím Bílé Opavy k chatě Barborka a pak po červené na Švýcárnu: asi 10 km, místy obtížné stoupání, jedna z nejhezčích túr v Česku, možno "odskočit" si na Praděd. 

Ze sedla Vidly: po modré značce stoupání 5,5 km. 

Z Červenohorského sedla: po červené značce asi 6 km, téměř stále stoupání, v závěru prudké. Velmi pěkné výhledy. Lesy místy zničeny kůrovcem a exhalacemi. 

Příjezd na kole, parkování kol

Švýcárna leží na cyklotrase 6075 Červenohorské sedlo - Švýcárna - Hvězda. Nutné horské kolo a výborná fyzická kondice. Na cestě ale není žádný úsek, kde byste kolo museli vzhledem ke špatnému povrchu vést, na několika místech pravděpodobně povedete vzhledem ke strmosti trasy. 

Poznámky pro vozíčkáře

Švýcárna pro vozíčkáře není dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu