Bavorské úbočí Zwerchecku (Svarohu)

Skály, louky, výhledy a "Naturkino"


Šumavská hora Svaroh (Zwercheck) na hranici mezi Českem a Německem je mohutnou rozsochou, která se vypíná nad Černým jezerem. Ze samotného vrcholu se otevírá rozhled na českou stranu Šumavy, pokud chceme vidět německou Šumavu, tedy Bayerisch Wald, pak je třeba poodejít na vyhlídkové místo, které Bavoři nazvali docela přiléhavě Naturkino

Na ploché úbočí, kde vichřice, kyselé deště a kůrovec zanechaly holiny a kde mezi loukami vystupují malé i větší skalky, pracovníci Národního parku umístili hezké lavičky záměrně rozestavěné tak, že připomínají sedačky v kině. 

Na severozápadě vidíme dominantní vrcholy Ostrý (1293 m.n.m.), blíže je Velký Kokrháč (1229 m.n.m.). Na jihu je velmi nápadný Großer Arber (Velký Javor - 1456 m.n.m.) a pod ním vlevo údolí řeky Regen. 

Nevysoká skála u Naturkina nese název Gipfelkreuz. 


Umístění

GPS souřadnice

49°10'23.619"N, 13°9'51.859"E (Naturkino)

Adresa

Lohberg 93470

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1310 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Naturpark Oberer Bayerische Wald

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Železná Ruda-Alžbětín/Bayerisch Eisenstein a odtud pokračujte autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze Železné Rudy nebo z nádraží Bayerisch Eisenstein. Spoje jezdí k horskému hotelu v osadě Brennes, kde vystupte, a pokračují k dolní stanici lanovky, která vede na Großer Arber. Můžete ale také hledat spojení do zastávky Scheibensattel, kde je parkoviště aut. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete nechat stát na lesním parkovišti Scheibensattel (49°9'34.238"N, 13°9'33.826"E) a odtud podniknout pěší okruh. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus můžete nechat stát na lesním parkovišti Scheibensattel (49°9'34.238"N, 13°9'33.826"E) a odtud podniknout pěší okruh. 

Přístup pěšky

Jděte z parkoviště nejdříve do sedla mezi Svarohem a Jezerní horou a na hranici jděte doleva. Nejdříve dojdete na vrchol Svarohu, poté ke skále Gipfelkreuz a pak k Naturkinu. Sestup jinou cestou: nejdříve víceméně na západ, pak za obloukem lesní cesty k jihu. Na místě o souřadnicích 49°10'10.518"N, 13°9'16.175"E doporučujeme na lesní cestě odbočit ze značené cesty doleva a vrátit se zpět na parkoviště. Celkem necelých 6 km, převýšení 320 m, výstup je místy strmý. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole je Svaroh nedostupný. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je Svaroh nedostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu