Jelení jezírko

Umělá vodní nádrž nad Schwarzenberským kanálem na Šumavě


Schwarzenberský kanál je dokonalé technické dílo, které sloužilo na Šumavě k dopravě dřeva. Pro svůj provoz kanál potřeboval dostatečné zásoby vody. Nad ním bylo vybudováno několik vodních nádrží, z nichž se do kanálu  voda pouštěla. 

Jelení jezírko je jedna z těchto nádrží. Najdete ji asi 1 km severovýchodně od osady Jelení vrchy. Byla postavena r. 1835. Z nádrže vedl do kanálu prudkým spádem Jelení smyk. Maximálně průtok byl 0,4 m3/s. Voda z nádrže se setkávala s vodami plavebního kanálu v osadě Jelení vrchy. Jezírko, smyk i "soutok" jsou dodnes funkční. Dle potřeby ale voda ze smyku nemusela být svedena do kanálu, ale mohla téct do Jezerního potoka, který u Nové Pece ústí zprava do Vltavy. 

Podle: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jelení_jezírko, 23. 12. 2018


Umístění

GPS souřadnice

48°49'15.952"N, 13°53'30.918"E

Adresa

Stožec 384 44

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Stožec
Nadmořská výška
945 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nádrž má plochu asi 4,8 ha (vlastní měření). Byla postavena r. 1835.
Kategorie chráněného území
Národní park Šumava

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Nová Pec nebo do zastávky Ovesná na trati České Budějovice - Černý Kříž. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

O letních prázdninách jezdí z Nové Pece do osady Jelení vrchy autobus, který vozí i kola. Mimo tuto dobu sem jezdí autobus v pracovní dny v turisticky nevhodných časech. V sobotu a neděli sem nejede vůbec nic. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat je možno v osadě Jelení vrchy (příjezd úzkou silnicí z Nové Pece). Pokud je zde obsazeno, pak je nutno parkovat ve Stožci nebo v Nové Peci. Do Ovesné, žel. zast., je zákaz vjezdu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkovat je nutno ve Stožci nebo v Nové Peci. Doporučujeme účastníky zájezdu nechat vystoupit v Černém Kříži a čekat v Nové Peci. 

Přístup pěšky

Z Ovesné, žel. zast. vede přes Jelení jezírko do osady Jelení vrchy krajinářsky nádherná Medvědí stezka (žlutá značka, nádherné žulové skalní útvary, úsek mezi Ovesnou a Jeleními vrchy měří asi 8 km, je potřeba si na něj vyhradit asi 3 hodiny a pak ještě počítat s dlouhým návratem do Stožce, Černého Kříže nebo do Nové Pece)

Z Jeleních vrchů: asi 1 km po lesní cestě do kopce, žlutá značka, pak můžete pokračovat do Ovesné po žluté značce na vlak. 

Poznámky: vzdálenosti - Černý Kříž - Jelení vrchy asi 6,5 km po žluté značce, Stožec - Jelení vrchy asi 8 km po lesních asfaltkách. 

Příjezd na kole, parkování kol

K Jelenímu jezírku se lze dostat na kole z osady Jelení vrchy, jejíž okolí patří v rámci Šumavy k nejkrásnějším na cyklistické vyjížďky. Zrovna ale Medvědí stezka není pro provoz kol určena. Doporučujeme tuto část Šumavy projít po svých, i když mezi Jeleními vrchy a Ovesnou vede dobře sjízdná lesní silnice, ale při jízdě po ní neuvidíte žulové skály, hlavní lákadlo tamější krajiny. 

Poznámky pro vozíčkáře

Jelení jezírko je dostupné pouze s doprovodem ve směru od osady Jelení vrchy. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu