Großer Rachel (Velký Roklan)

Druhá nejvyšší hora Šumavy a Bavorského lesa


Großer Rachel (Velký Roklan) (1453 m.n.m.) je druhou nejvyšší horou Šumavy a Bavorského lesa. Protože nejvyšší hora Großer Arber (Velký Javor) se vypíná mimo Nationalpark Bayerische Wald (Národní park Bavorský les) je Velký Roklan nejvyšší horou národního parku. A mohli bychom dodat - národních parků na obou stranách státní hranice. 

Hora má nezaměnitelnou siluetu. Je totiž "dvouhlavá". Kromě Großer Rachelu (Velkého Roklanu) je na hlavním šumavském hřbetu ještě Kleine Rachel (Malý Roklan) o nadmořské výšce 1399 metrů. Od hlavního vrcholu je oddělen mělkým sedlem, které kdysi sloužilo jako pastvina, o nadmořské výšce 1365 metrů.

Großer Rachel má geologické podloží tvořeno z ruly, která na temeni hory vystupuje v podobě skalních výchozů na povrch. Pokud budeme geologicky přesnější, nazveme zdejší rulu pararulou, jak se označují ruly vzniklé přeměnou usazených hornin při působení vysokých tlaků a teplot v hloubi Země. Tlaky a teploty ale zároveň nebyly natolik vysoké, aby se původní horniny zcela roztavily. Na Großer Rachelu (i na okolních kopcích) můžeme pozorovat jednotlivé skály tvořené pararulou.

Vrchol poskytuje nádherný rozhled všemi směry, i když směrem na jih je částečně rušen stromy. Na severu uvidíte především hřbet Šumavy na české straně s vrcholem Poledníku (1315 m.n.m.), který snadno poznáte podle typické siluety rozhledny. Na západě je nejnápadnější Großer Arber (Velký Javor) (1356 m.n.m.), na východě Lusen (Luzný) (1373 m.n.m.) s holým, kamenitým vrcholem. Na jihu v případě daleké dohlednosti, zejména při zimních inverzích, jsou vidět Alpy vzdálené 140 km. Jen je smutné, že většina okolního lesa, zvláště pak na české straně je zničena kůrovcem a kyselými dešti (stav roku 2017). 

Na vrcholu místní obyvatelé vztyčili velký kříž (první takový tu stál již od r. 1905), pod skalkami se krčí bouda bavorské obdoby Horské služby. Není ale jisté, že v případě nouze v ní někoho najdete. 

Podobně to platí o chatě Waldschmidthaus na jihozápadním úbočí asi 360 m od vrcholu, o níž průvodci píší, že poskytuje občerstvení, ale může být při vaší návštěvě Rachelu mimo provoz. 

Mezi chatou a vrcholem doporučujeme zvolnit krok, protože právě odsud bývají nejlépe vidět Alpy a také doporučujeme odtud zajít k vyhlídce na Roklanské jezero (Rachelsee), vyhloubené ledovcem na východním úbočí hory. Naprosto fantastickou pohledovou scenérii nabízí Rachel-Kapelle, kaplička nad jezerem, k níž dojdete sestupem z hlavního vrcholu směr Rachelsee. 

Podle:

http://www.sumava-modravsko.cz/hory/bavorsko-a-hory/roklan-a-roklanske-jezero/cs_CZ-191394.html, 16. 8. 2017

https://cs.wikipedia.org/wiki/Roklan, 16. 8. 2017
     


Umístění

GPS souřadnice

48°58'42.678"N, 13°23'20.328"E

Adresa

Althütte
Spiegelau 94518

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1453 m.n.m.
Základní číselné údaje
Přírodní rezervace má rozlohu 106,5 ha. Byla vyhlášena r. 1950.
Kategorie chráněného území
Nationalpark Bayerischer Wald Přírodní rezervace Rachel

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do zastávky Klingenbrunn na trati 906 Zwiesel - Grafenau a pak pokračujte pěšky. Pozn.: do Zwieselu se lze snadno vlakem dostat z pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín/Bayerisch Eisenstein.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem jeďte do sportovního střediska Spiegelau, kde hledejte silnici do lesa v severní části obce. Pokud u ní nebude dočasný zákaz vjezdu (např. v zimě při nízké sněhové pokrývce), jeďte dál až na nejvýše položené parkoviště G fall (obvykle neplacený vjezd). Pokud již dole ve Spiegelau bude zákaz vjezdu, musíte nahoru pokračovat pěšky nebo autobusem. Doporučujeme druhou možnost. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus má stejné podmínky jako osobní auto. 

Přístup pěšky

Z G fallu: z nadmořské výšky parkoviště 950 metrů stoupejte po značené cestě severním směrem asi 3 km na vrchol. 

Z Klingenbrunn-Bahnhof (žel. zast.): stoupejte asi 6 km k vrcholu převážně severovýchodním směrem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízda na kole k vrcholu není dovolena. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol není pro vozíčkáře dostupný. 

Rady a tipy

Pěší okružní cesta z parkoviště G fall nahoru na vrchol, pak okolo kapličky k Rachelsee a zhruba po vrstevnici jižním úbočím hory zpět na parkoviště zabere nejméně 4 hodiny (3 km výstup a pak 7 km návrat). 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu