Soutok Oslavy a Senoradského potoka

Romantické místo v hlubokém údolí


Řeka Oslava u obce Senorady přijímá dva přítoky, které spolu s údolím hlavního toku vytvářejí divoké scenérie a atraktivní krajinu. Soutok Oslavy s Chvojnicí je u Senoradského mlýna, přítok Senoradský potok řeka Oslava přijímá zprava jen o 250 m níže, tedy na východ.

Na soutoku Oslavy a Senoradského potoka vznikla menší chatová osada. Je odtud nádherný pohled na skálu se zříceninou Ketkovického hradu. V místě soutoku řeka vytváří překrásné peřeje. Louka na pravém břehu vybízí k romantickému posezení v trávě.

Místo neztrácí svůj půvab ani tím, že sem není zákaz vjezdu. Autem sem jezdí obvykle jen chataři. Ostatní návštěvníci, většinou turisté a trampové, chodí pěšky. Údolí je pěšky dostupné ze tří směrů, na kole ze dvou. 


Umístění

GPS souřadnice

49°8'8.639"N, 16°14'13.467"E

Adresa

Senorady 675 75

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Senorady
Nadmořská výška
265 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře využitelnou pro výlety k soutoku Oslavy a Senoradského potoka je stanice Kralice nad Oslavou na trati Brno - Jihlava. Na této trati můžete z vlaku vystoupit také ve stanici Rapotice. V obou stanicích zastavují jen osobní vlaky. Ve stanici Rapotice můžete přestoupit na navazující autobus č. 430 a přijet do Ketkovic, což je k řece mnohem blíže.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Soutok Oslavy a Senoradského potoka leží na hranici dvou krajů. Zatímco v kraji Vysočina místní autobusová doprava funguje v podstatě špatně, o víkendech vůbec (obce Březník, Kladeruby nad Oslavou, Kuroslepy), v Jihomoravském kraji autobusy v integrovaném systému jezdí i do periferních míst celý týden. Linky vedou i za hranice kraje (Senorady, Ketkovice, Mohelno). Jako východisko pro výlety doporučujeme Ketkovice (linka 430 Rapotice, žst - Oslavany - Ivančice) nebo Senorady (linka 423 Tetčice žst. - Oslavany - Mohelno).

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze snadno zaparkovat v Ketkovicích nebo Senoradech. Motorovým vozidlům je povolený vjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna - pozor ale na cestu, není příliš kvalitní a v zimě se neudržuje. Také můžete jet do Kuroslep, projet vsí k hotelu a rozhledně s názvem Kalimeta a pokračovat dále k lesu a zde doprava. Na lesní cestu není zákaz vjezdu, protože pokračuje až do údolí Oslavy k chatám. Doporučujeme auto nechat buď u Kalimety nebo u lesního objektu, který je v mapách uváděn jako Sedlečko (poblíž zříceniny hradu Kraví hora).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus lze zaparkovat v Ketkovicích, v Kuroslepech nebo Senoradech. Sjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna není pro autobus v žádném případě vhodný.

Přístup pěšky

Ze Senorad: jděte k severu po žluté značce celkem asi 2 km. V místě, kde značka odbočuje vlevo do kopce, jděte stále rovně k řece.

Z Ketkovic: jděte po červené značce do údolí Oslavy asi 3,5 km.

Z Kralic nad Oslavou, žst.: krásná, místy terénně náročná cesta údolím Chvojnice po modré značce asi 10,5 km k soutoku Oslavy a Chvojnice. Pak asi 250 m po pravém břehu k soutoku Oslavy a Senoradského potoka.

Od lesní samoty Sedlečko: po červené značce okolo zříceniny Kraví Hora dolů k řece, místy obtížným terénem asi 2 km, pokud začnete od rozhledny Kalimeta, pak 4 km, z toho první 2 km po asfaltu. Od soutoku Oslavy a Chvojnice jděte asi 250 m po pravém břehu k soutoku Oslavy a Senoradského potoka.

Příjezd na kole, parkování kol

Soutok Oslavy a Senoradského potoka je jedním z mála míst v údolí, které je dobře přístupné na horském kole. Přijet můžete buď ze Senorad (trasa 5199, Pivovarská trasa, Templářská trasa), z Ketkovic (5199, Templářská trasa) nebo z Čučic (Pivovarská trasa).

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům doporučujeme dojet až k soutoku autem ze Senorad (pozor za deště a mokra). Pokud byste jeli bez auta, určitě si vezměte fyzicky zdatný doprovod.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu