Soutok Oslavy a Údolního potoka

Krásná louka pod Novou Vsí


Jakmile řeka Oslava opustí nejromantičtější místa svého toku pod zříceninou Ketkovického hradu, teče dále v peřejích velmi sevřeným údolím k Oslavanům, přece jen na jednom místě svůj tok zklidní. Je to pod Novou Vsí, kde do Oslavy zprava ústí Údolní potok. Na obou březích, ale více na pravém, se rozkládají široké louky s osamělými vrbami. Pár laviček a částečně upravené plochy lákají k posezení či odpočinku. V řece se lze dokonce brouzdat, na plavání to ovšem v mělčinách a tůních mezi balvany není.

Zhruba 500 metrů proti proudu po žluté značce dojdete k pozoruhodné studánce U Berana.

Pokud půjdete od soutoku po pravém břehu do Oslavan, všimněte si asi 1,2 km po proudu zajímavého opuštěného meandru. Podobný je i na levém břehu, je viditelný ze zeleně značené trasy. Řeka zde v minulosti tekla trochu delším tokem, ale šíje obou menších meandrů jsou dnes proraženy.


Umístění

GPS souřadnice

49°7'0.346"N, 16°18'17.661"E

Adresa

Nová Ves 664 91

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nová Ves u Oslavan
Nadmořská výška
228 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře využitelnou železniční stanicí jsou Tetčice na trati Brno - Jihlava, odkud se dále dopravte autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem 423 (Rosice-) Tetčice žst. - Oslavany - Nová Ves - Mohelno. Vystupte buď v zastávce Oslavany, aut. st. nebo v zastávce Nová Ves, škola nebo až v Senoradech.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze zaparkovat v Nové Vsi nebo sjet po lesní asfaltce podél Údolního potoka až k řece Oslavě. Není tam zákaz vjezdu. Můžete také ale např. zaparkovat v Oslavanech, vyjet dále autobusem do Senorad a vrátit se ze Senorad do Oslavan po žluté značce pěšky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus musí zaparkovat v Nové Vsi nebo účastníky zájezdu vysadit v Senoradech a počkat na ně v Nové Vsi.

Přístup pěšky

Soutok Oslavy a Údolního potoka při žluté značce mezi Senorady a Oslavany. 

Z Nové Vsi: jděte po lesní asfaltce k řece Oslavě k jejímu soutoku s Údolním potokem asi 1 km.

Z Oslavan, aut. st.: po žluté značce krásný výlet podél Oslavy se dvěma exponovanými místy v prudkém svahu nad řekou. Asi 3,5 km.

Ze Senorad: nejdříve k řece a pak přes krásná místa po žluté značce s vyhlídkami. Místy náročný terén, asi 8,5 km, možno krátit či prodloužit. Téměř 2 km po lesní asfaltce.

Příjezd na kole, parkování kol

Soutok Oslavy a Údolního potoka leží při žluté značce mezi Senorady a Oslavany. Cestu mezi těmito místy na kole po žluté značce obecně nedoporučujeme. Je na ní několik nesjízdných úseků ale zrovna k soutoku se  dostanete poměrně snadno, použijete-li asfaltovou lesní silnici z Nové Vsi k řece. Jízdu podél řeky do Oslavan nedoporučujeme, jsou tu dva nesjízdné úseky, jízdu do Senorad rovněž ne (podobná místa).

Poznámky pro vozíčkáře

Z Nové Vsi můžete sjet k soutoku autem nebo si vezměte fyzicky zdatný doprovod. Cesta dolů je snadná, ale výjezd zpět je náročný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu