Třídvorský velký rybník

Možnost koupání u Osové Bítýšky


Severozápadně od Osové Bítýšky, poblíž silnice i železnice, které spojují Brno a Žďár nad Sázavou, najdete několik rybníků. V okolí Křižanova jich bývá uváděno až 250. Většinu z nich obhospodařují rybáři. Jejich způsob využívání rybníků nemá nic společného s požadavky na koupání. Rybáři do rybníků vozí hnůj a sypou krmivo, aby se kapři měli dobře, občas rybníky letní (tj. vypouští), takže ve většině vodních nádrží si moc nezaplavete.

Poměrně rozsáhlý Třídvorský velký rybník je výjimkou. Má docela čistou vodu a příjemné břehy se vstupy do vody. Okolí tvoří louky, pole, částečně les, v němž je vystavěno několik soukromých chat. Ke koupání doporučujeme břeh přístupný z místní silnice Osová Bítýška - Tři Dvory, tedy břeh jihovýchodní.


Umístění

GPS souřadnice

49°19'56.452"N, 16°9'15.841"E (louka s přístupem do vody)

Adresa

Osová Bítýška 594 53

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Osová Bítýška
Nadmořská výška
521 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rybník má plochu vodní hladiny asi 6,1 ha (vlastní měření)

Přístup

Příjezd vlakem

Na železniční trati Brno - Havlíčkův Brod vystupte v zastávce Osová Bítýška.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem jeďte do Osové Bítýšky. Autobusová doprava v této části Vysočiny funguje ale v podstatě jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

K rybníku ve směru od Osové Bítýšky není zákaz vjezdu, parkování u rybníka ale není vyřešeno, takže milovníci koupání nechávají auta volně u místní silnice.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud byste snad chtěli vést zájezd do oblasti Třídvorského rybníka, pak bus musí zůstat ve vesnici Osová Bítýška, protože u rybníka by se neotočil.

Přístup pěšky

Z Ořechova, žel. zast.: jděte po modré značce ve směru k Osové Bítýšce. Značka kopíruje jeden z břehů rybníku.

Z Osové Bítýšky, žel. zast.: jděte do dolní části vsi, kde najdete modrou značku a cyklotrasu 5242, po které pokračujete keTřídvorského rybníku. Cílem této cesty může být dále Ořechov.

Příjezd na kole, parkování kol

Rybník leží při cyklotrase 5242. CestaSměr jízdy je lepší ve směru od Ronova. Směrem dolů z vyhlídky na Osovou Bítýšku vede silně rozbitá kamenitá silnice, po níž se dá jet ve směru dolů, tedy od vyhlídky, ale směrem nahoru, tedy od Osové Bítýšky v podstatě nikoli. Ale pokud chcete jet z Osové Bítýšky jen k rybníku, pak to samozřejmě doporučujeme.

Doporučujeme cyklovýlet Křižanov, žst. - Křižanov - Ronov (po trasách 5240 a 5242) - Osová Bitýška (po trase 5242) - Vlkov - Níhov - Níhov, žel. zast. (po trase 5241).

Poznámky pro vozíčkáře

Od Osové Bítýšky vede k rybníku sjízdná silnice. S dopomocí další osoby se sem vozíčkář může dopravit.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu