Vyhlídková radniční věž v Boskovicích

Dokonalý přehled o městě i nejbližším okolí téměř z ptačí perspektivy

Kontaktní informace

+420 516 488 677
Oficiální stránky
informace@boskovice.cz

Města se obvykle snažila, aby jejich radnice měla reprezentativní vzhled a aby plnila dobře účel správy sídla.
Budova městské radnice s věží, která stojí na horním, tj. východním konci Masarykova náměstí v Boskovicích, není v tomto ohledu výjimkou.
 
Samozřejmě - radnice byla sídlem samosprávy města, probíhala v ní jednání městské rady, byly zde uloženy nejdůležitější městské dokumenty a knihy. Na rozdíl ode dnešních poměrů zde také zasedal městský soud,  bývala tu mučírna a vinný šenk. Před radnicí se k pranýři přivazovali odsouzenci. 

Městské knihy se záznamy o prodejích domů a pozemků, o soudních přích a o dalších událostech, jsou v Boskovicích známy již od r. 1484. 

Stavba budovy  je připisována Ladislavovi z Boskovic, ale jeho podíl není písemně doložen. R. 1567 byla radnice přestavěna do pozdně renesanční podoby, v níž setrvává dodnes. 

 Historie stavby

Radnicí ale stavba nebyla odnepaměti. Dřívější kupecký dům (se skladištěm, kde kupci ukládali své zboží) město koupilo od Matyáše Hubáčka r. 1620.    

Roku 1713 budova spolu s několika sousedními stavbami vyhořela, opravovala se v dubnu 1714. Věž na radnici byla r. 1765 zastřešena novou bání, po požáru v květnu r. 1823 znovu opravena, r. 1859 celkově přestavěna.

V l. 1851 - 1960 sídlil v prostorách radnice také okresní soud, v přízemí sídlili po r. 1900 živnostníci a obchodníci. Ve druhé části budovy byla věznice a byt dozorce.  

V průběhu novodobé historie boskovičtí o "svou" radnici dobře pečovali, protože budovu několikrát opravovali. 

V  r. 1868 se opravovala střecha, r. 1924 celá věž, r. 1927 bylo zavedeno elektrické osvětlení do soudní budovy a věznice.
V roce 1955 se opravovala radniční budova i věž, například v průčelí i na boční straně byla  vyměněna okna a celá stavba i s věží dostala novou omítku. Roku 1977 byly opraveny věžní hodiny. Zdá se, že oprava z r. 1955 měla životnost jen 30 let, protože, v l.1982-86 byly prováděny opravy stropů a střechy radniční budovy, v l. 1992-3 se opravovala fasáda, r. 1995 hodiny. Poté se boskovičtí rozhodli radniční věž zpřístupnit veřejnosti. Úprava interiéru spočívala ve zřízení odděleného vstupu na věž, aby návštěvníci nemuseli chodit přes radniční prostory. Jistým unikátem se stala skutečnost, že celý vnitřek věže byl vybourán. Dnes se na věž vstupuje novými dřevěnými schody. Akce skončila r. 2010 a od té doby mají v Boskovicích novou turistickou atrakci. 

V přízemí budovy dnes sídlí Městský úřad Boskovice, Městské informační středisko a infocentrum Boskovicka  a galerie Otakara Kubína. 

Popis budovy 

Budova radnice v Boskovicích má zhruba lichoběžníkový půdorys s délkou stran asi 15,40 m ze strany náměstí a 24,5 m z přilehlé ulice. Budova je rohová, jednopatrová, má  sedlovou střechu, pod její částí je vykopán sklep. Na fasádě zaujmou některé výrazné prvky - pásová rustika, plastické orámování oken a kordonová římsa.

Věž vysoká 41,5 metru má tvar hranolu. Její zdi jsou prolomeny třemi malými pravoúhlými okénky. Svislé zdi se vyznačují tloušťkou 45 - 120 cm, nad 1. podlažím vytvářejí nosnou konstrukci zděné křížové hřebínkové klenby, které se opírají o příčné klenební pasy. Věž je šikovně ve spodní části seříznuta na vodorovný profil tvaru osmiúhelníku, takže se opticky jeví dole užší než nahoře. 

 Vchodu do radnice dominuje široký půlkruhový portál.  Reliéf štítonoše nad vraty se znakem města Boskovic byl osazen roku 1924. Návrh pochází od prof. Leopolda Chmidta, realizaci uskutečnil kamenický mistr Viléma Drbal. Ve výšce 12 m na pravé straně průčelí radnice je zachován zvon z roku 1593. 

Letopočet umístění radničních hodin není znám. Nejstarší písemná zpráva o nich pochází z r. 1714. Dnešní hodinový stroj byl instalován z r. 2010. 

Na boskovické radnici je ale nejvíce pozoruhodný ochoz. Z něho kdysi hlásný troubil ve dne polnicí a v noci píšťalou signály o čase, v noci zde hlídkovala požární stráž. Prapor na ochozu oznamoval, že příští týden se bude v pondělí konat výroční trh (jarmark). Z ochozu přístupného pro turistický provoz se otevírá nádherný rozhled na hrad, zámek i město a okolí, ale některá místa, kde oko spočine, jsou rušena nehezkou novodobou výstavbou.

Vstup na ochoz je zpoplatněn.  

Věž ukončuje nahoře polygonální nástavec, který je zastřešen oplechovanou cibulovitou bání s lucernou, nad níž se ještě vypíná menší cibulka a větrná korouhvička s pozlaceným městským znakem. 

Městu patří i dům č. 4/2 vedle radnice. Ten se jmenoval podle dřívějšího majitele Čapkovský. Obec jej zakoupila r. 1868. V budově až do r. 1932 fungovalo okresní hejtmanství. Když dům r. 1932 koupila Spořitelna města Boskovic, stavba byla r. 1933 stržena a ihned na tomtéž místě byl postaven nový dům. Poslední oprava proběhla r. 2005. 

Podle: 

Umístění

GPS souřadnice

49°29'13.244"N, 16°39'40.940"E

Adresa

Masarykovo náměstí 1/3
Boskovice 680 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Boskovice
Nadmořská výška
388 m.n.m.
Základní číselné údaje
Věž je vysoká 41,5 m, ochoz je ve výšce 22,5 m. Šířka věže je 6,5 m. Nahoru vede 106 schodů.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Boskovice. Nebo také můžete vystoupit v žst Skalice nad Svitavou na trati Brno - Česká Třebová a odtud pokračovat vlakem do Boskovic, ale ze Skalice nad Svitavou do Boskovic jezdí i autobusy.

Žst Boskovice je od centra vzdálena asi 1 km. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do Boskovic, jezdí sem autobusy z celého okolí, například také ze Skalice nad Svitavou, kde na autobus můžete přestoupit z vlaků na trati Brno - Česká Třebová. Nejbližší zastávka se jmenuje Boskovice, Sušilova ZŠ II

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze např. v Boskovicích na náměstí nebo v Bezručově ulici (placené parkoviště).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busy v Boskovicích mohou parkovat jen na označených místech v Bezručově ulici. 

Přístup pěšky

Radnici na náměstí v Boskovicích nepřehlédnete. Od vlakového nebo autobusového nádraží je to pěšky asi 1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola při návštěvě radničního ochozu musíte nechat a hlídat před radnicí. 

Poznámky pro vozíčkáře

Ochoz není pro vozíčkáře přístupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu