Klimentova vyhlídka

Nádherný pohled do hlubokého údolí Sázavy


Klimentova vyhlídka je nádherné zastavení na Posázavské stezce mezi Kamenným Přívozem a Pikovicemi. Stezku v tomto úseku navrhl Josef Kliment (1858-1938), pražský učitel a pracovník Klubu českých turistů. První úsek trasy, kde dnes vede červená značka, byl otevřen r. 1920. Z vyhlídky je překrásný výhled do údolí Sázavy, na okolní strmé stráně a staré chaty. 



Umístění

GPS souřadnice

49°51'53.705"N, 14°27'27.797"E

Adresa

Hradištko 252 09

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hradištko pod Medníkem
Nadmořská výška
235 m.n.m.
Základní číselné údaje
První úsek Posázavské stezky mezi Kamenným Přívozem a Pikovicemi byl otevřen r. 1920.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do některé ze stanic nebo zastávek na Posázavském Pacifiku - trať Praha - Davle - Čerčany, nejlépe Petrov u Prahy nebo Kamenný Přívoz

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávky: Krňany, rozc. Třebsín na lince 438 Štěchovice - Benešov, Hradištko, Pikovice, most na lince 338 ze Smíchovského nádraží nebo kterákoli zastávka v Kamenném Přívoze či v Hostěradicích na lince 752 Benešov - Jílové u Prahy. Použitím vlaku a autobusu si můžete nakombinovat výlet, v němž nebude muset souhlasit výchozí a konečné místo. 

Příjezd osobním autem, parkování

Možnosti parkování jsou v Kamenném Přívoze u jezu na levém břehu Sázavy, v Pikovicích na levém břehu u tábořiště nebo v Třebsíně. Naopak velmí málo místa je v chatové osadě Rakousy. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd osobním autem. 

Přístup pěšky

Nejlepší je naplánovat si výlet z Pikovic (žel. zast. Petrov u Prahy) do Kamenného Přívozu nebo obráceně. Tento výlet po červené značce s použitím vlaku měří asi 11 km. Také můžete přijít po zelené značce z Třebsína k Třebsínskému vodopádu, pak po červené přes všechny vyhlídky až téměř do Pikovic a zpět přes východní úbočí Medníku po zelené. Okružní výlet asi 8,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Posázavská stezka v úseku mezi Kamenným Přívozem a Pikovicemi není vhodná pro jízdu na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Posázavská stezka v úseku mezi osadou Kamenným Přívozem a Pikovicemi není dostupná pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu