Medlovský rybník

Známá vodní plocha na Českomoravské vrchovině. Na břehu hotel a tábořiště.

Kontaktní informace

+420 602 143 144
Oficiální stránky
info@medlovhotel.cz

Medlovka je potůček ve vrcholové partii Žďárských vrchů, jehož jméno je veřejnosti prakticky neznámé. Ani délkou toku cca 5,5 km nikoho nezaujme. Vyslovíte-li  ale mezi znalci turistiky jména Sykovec a Medlovský rybník, každý zpozorní. Ano, koupání v horkém létě u obou rybníků přijde opravdu vhod a tábořiště Sykovec i Medlov svou jednoduchostí a dostupností patří k ikonám Vysočiny. 

Medlovský rybník byl vybudován na katastru obce Fryšava. Jeho břehy si v dobách socialismu vyhlédli odboráři, kteří tu nechali postavit dost naddimenzované rekreační středisko. Bývalý majetek odborových svazů má dnes soukromého vlastníka, který se snaží hotel zvelebit a převést na funkční a dostupné rekreační centrum s nabídkou wellness služeb. Pod hotelem odedávna existuje velmi hezká travnatá pláž s koupáním vhodným i pro děti. 

Na protějším břehu se také můžete ubytovat, ale úplně jinak - skromněji, na veřejném tábořišti. Tady je k dispozici sprcha, sociální zařízení, kiosek, elektrická přípojka a ohniště. Wellness si zařídíte v rybníce. Ústřední topení chybí. Kdo chce, nemusí v rybníce plavat. Vodní plocha je natolik rozlehlá, že sem jezdí i vyznavači windsurfingu. A kdo nechce ani to, může si zahrát volejbal nebo nohejbal. 

Od rybníka vede modře značená trasa na Paseckou skálu

Podle:

https://www.ceskehory.cz/koupaliste/medlov.html, 12. 4. 2020

https://www.medlovhotel.cz, 12. 4. 2020

www.taboristemedlov.cz, 12. 4. 2020
     
     


Umístění

GPS souřadnice

49°37'1.769"N, 16°3'9.486"E

Adresa

Fryšava 592 04

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Fryšava pod Žákovou horou
Nadmořská výška
710 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rybník zaujímá plochu 28,8 ha.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do stanice Nové Město na Moravě (místní trať Žďár nad Sázavou - Nové Město na Moravě - Tišnov).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus jezdí na lince Nové Město na Moravě - Svratka. Nastoupit můžete například na terminálu v Novém Městě u vlakového nádraží. Vystupte na zastávce Nové Město na Moravě, hotel Medlov, rozc., odkud jděte po lesní asfaltce zbytek cesty 1,5 km pěšky. 

Na lince je provoz poměrně hustý v pracovní dny, o víkendu jede velmi málo spojů.

K rybníku můžete přijít i ze zastávky Tři Studně (sem jezdí autobusy z Nového Města n.M.) nebo Tři Studně, rozc. (sem jezdí autobusy ze Žďáru nad Sázavou). 

Příjezd osobním autem, parkování

K rybníku se můžete dostat buď od silnice II/354 od rozcestí, kde zastavuje autobus. U hotelu je parkoviště. Druhá možnost příjezdu je z Fryšavy, zde je možnost parkování u tábořiště. Z obou směrů je možno přejet hráz, ale jen pro osobní vozidla do 3,5 t. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může přijet od silnice II/354 a otočit se u hotelu. Přes hráz neprojedete. Z Fryšavy je příjezd možný, ale jen k tábořišti, kde je možnost otočit se za pomoci couvání do postranní komunikace. 

Přístup pěšky

Od zastávky Nové Město na Moravě, hotel Medlov, rozc.: cca 1,5 km po lesní asfaltce k hotelu a k travnaté pláži. 

Ze Tří Studní: cca 2 km nejdřív po silnici, pak lesem po zelené značce k tábořišti. 

Z Fryšavy: cca 1,5 km po polní asfaltce po žluté značce k tábořišti. 

Příjezd na kole, parkování kol

Komunikace od silnice II/354 a z Fryšavy jsou dobře sjízdné na silničním kole. Pokud chcete přijet ze Tří Studní po zelené značce, vezměte si raději horské kolo. 

Poznámky pro vozíčkáře

 Ani v hotelu, ani na tábořišti (ani v přístupu k vodě) není pamatováno na vozíčkáře. Ale výlet po hrázi, po okolí hotelu a pak silničkou ke komunikaci II/354 je vcelku bez bariér. I přesto doporučujeme doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu