Železniční zastávka Liteň

Nádraží, kde všechny vlaky musí vykonat úvrať


 Železniční zastávka Liteň v době zahájení provozu r. 1901 byla stanicí. Jezdily sem osobní vlaky a také vlaky nákladní, které odvážely zboží z liteňského lihovaru a pivovaru. 

Nádraží bylo obsazeno personálem a mělo tři traťové koleje. Každý vlak, který sem přijel, musel vykonat úvrať. Stavitelé trati takto levně přivedli vlaky do Litně, ovšem pro časy budoucí připravili problémy, protože každá úvrať byla provozně složitější a časově náročnější než pouhý průjezd. 

U parních vlaků musela lokomotiva vlak objet po sousední koleji a byla připojena z opačné strany, aby mohla nádraží opustit v opačném směru. Na zhlaví byla mezitím přehozena výhybka, aby vlak odjel ke správnému cíli. 

Podobná situace nastávala u motorových souprav, kde jeden vůz byl hnací a další vlečné. Změnu uskutečnilo až nasazení dvou hnacích vozidel na obou koncích vlaku. Strojvedoucí v Litni jen přejde soupravou na své stanoviště na opačný konec vlaku. V období slabého provozu stačí projít jeden vůz. 

Dnes nákladní provoz v Litni není, jezdí sem jen osobní vlaky. Stanice se změnila na zastávku, jedna kolej ze tří je zrušena a místo ní bylo vybudováno vyšší nástupiště. V budově není obsluha, zastávka působí poměrně žalostným dojmem. Na zhlaví obsluha vlaku ručně přehazuje výhybky, což značně zdržuje provoz. 

Pozn.: Zastávka v Litni byla r. 2020 opravena. Viz foto. 

Železniční trať Zadní Třebaň - Lochovice je pro dnešní uspěchanou dobu postavena nešťastným způsobem. Téměř všechny zastávky leží daleko od středu vsi. Kdo by se sem trmácel. Při trati není žádná velká historická zajímavost, která by přitahovala turistický ruch. Interval mezi vlaky je docela dlouhý, soupravy jsou staré, nádraží většinou sešlá. Dopravu na 26 kilometrech zdržuje úvrať v Litni. V době psaní tohoto příspěvku se psal r. 2018 a bylo s podivem, že na trati ještě existovali cestující a že jich někdy bylo hodně. 


Umístění

GPS souřadnice

49°54'11.644"N, 14°9'19.176"E

Adresa

Nádražní 105
Liteň 267 27

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Liteň
Nadmořská výška
310 m.n.m.
Základní číselné údaje
Provoz na železnici Zadní Třebaň - Liteň - Lochovice byl zahájen r. 1901.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do zastávky Liteň na trati Zadní Třebaň - Lochovice. Z Prahy se sem dostanete s přestupem v Zadní Třebani. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Litně jezdí autobusy z Berouna. V Berouně je autobusové nádraží vedle vlakového, V Litni je zastávka východně od centra městyse. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze dojet až ke kolejišti zastávky Liteň. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

 Viz příjezd pro osobní auta. 

Přístup pěšky

Liteň leží na dvou turistických trasách. Modrá vede z Berouna přes Tetín a přes Liteň na Hřebeny, zelená odtud vychází do Vinařic a okolo lomu Homolák do Tobolky a Tetína. 

Příjezd na kole, parkování kol

Zastávka je běžně přístupná cyklistům. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkáři si zastávku mohou prohlédnout celkem bez problémů, překážky jsou mezi nádražní budovou a zhlavím, pokud by se někdo z nich chtěl vydat až k úvraťové výhybce. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu