Jakobshorn

Vyhlídková hora nad švýcarským Davosem


Jakobshorn (2590 m.n.m.) je jedna z hor v Albulských Alpách v bočním hřebeni, který vybíhá od vrcholu Piz Kesch (3418 m.n.m.) na sever a končí nad Davosem. 

Jakobshorn není v bočním hřebeni nejvyšší horou, ale je zcela určitě nejznámějším bodem a současně nejvyužívanější lyžařskou lokalitou pro milovníky sjezdovek, kteří přijíždějí do Davosu. 

Vrchol je pohodlně dosažitelný dvouúsekovou kabinovou lanovkou, jejíž dolní stanice se nachází v těsném sousedství nádraží Davos Platz a představuje nejvyšší možný komfort při alpském lyžování. Kromě této lanovky ve středisku funguje ještě jedna kabinková lanovka a další sedačkové lanovky a vleky. Na Jakobshornu si můžete zalyžovat na sjezdovkách všech stupňů obtížnosti, ale doporučujeme jej hlavně pro začátečníky. 

V létě si můžete vyjet na Jakobshorn a kochat se tady kruhovým rozhledem. Panorama je sice trochu narušeno všudypřítomnou lyžařskou infrastrukturou, přírodní svahy jsou urovnány, aby se tady v zimě sjezdaři cítili komfortně, ale pohled na Davos a velehory za ním je impozantní. 

Budete-li mít štěstí, zahlédnete tady v akci v létě rogalisty a v zimě snowkitery. 


Podle:

Jakobshorn – Wikipedie (wikipedia.org), 18. 11. 2023



Umístění

GPS souřadnice

46°46'20.417"N, 9°50'55.277"E

Adresa

Davos 7270

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Davos
Nadmořská výška
2590 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Davos Platz. Z Česka pojedete obvykle přes Mnichov, Curych a Lanquart. Poslední úsek z Landquartu do Davosu absolvujete úzkorozchodným vlakem společnosti Rhätische Bahn. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v Davosu přímo u dolní stanice lanovky na Jakobshorn. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze v Davosu přímo u dolní stanice lanovky na Jakobshorn. 

Přístup pěšky

Na vrchol Jakobshornu se můžete dostat bez použití lanovky. Výstup značenými trasami z Davosu měří podle druhu použité cesty 6 - 7,5 km při převýšení 1260 metrů a může trvat až 4 hodiny. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na vrchol vede značená stezka pro horská kola s výchozím místem na silnici jižně od Davosu (46°43'38.615"N, 9°50'50.108"E).

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se sice dostane do lanovky a na horní stanici, ale nemůže zdolat úplný vrchol hory, který se nachází kousek od horní stanice. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu