Bradlo

Skalní útvar a skvělé rozhledové místo jihozápadně od města Králíky


Bradlo je název pro skalnatý vrchol o nadmořské výšce 988 m v Bukovohorské hornatině, což je jihovýchodní část Orlických hor. 

Geograficky se jedná o dvojvrchol, který Bradlo tvoří se sousedním Suchým vrchem (995 m.n.m.). Masív obou hor má značné výškové převýšení přes 400 m nad okolím. Vrcholy jsou odděleny mělkým sedlem, do něhož vede přístupová lesní asfaltová silnice. Severní a západní svahy jsou odvodňovány Tichou Orlicí a patří do úmoří Severního moře, východní a jižní svahy odvodňuje Březná, což je přítok Moravské Sázavy, která patří do úmoří Černého moře. Masív Suchého vrchu a Bradla je porostlý převážně smrkovým lesem. 

Vrchol Bradla je tvořen mohutnou skálou, z níž se otevírá vynikající rozhled, především severními směry. Vidět je na východě Hanušovická vrchovina a Hrubý Jeseník, na severovýchodě až severu Králický Sněžník, od něj na západ se terén snižuje do Kladského sedla a pak dál na severozápadě pokračují Orlické hory. 

V okolí k návštěvě doporučujeme dělostřeleckou tvrz Bouda a rozhlednu na Suchém vrchu s Kramářovou chatou. 



Umístění

GPS souřadnice

50°3'20.181"N, 16°41'11.024"E

Adresa

Dolní Boříkovice
Králíky, Orličky 561 69

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Dolní Boříkovice, Orličky
Nadmořská výška
988 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Masív Suchého vrchu a Bradla je dosažitelný po železniční trati Letohrad - Lichkov - Králíky, která jej objíždí od západu a severu. Výlet můžete začít nebo ukončit ve všech stanicích a zastávkách od Jablonného nad Orlicí po Dolní Lipku. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V pracovní dny se autobusem nejblíže k Bradlu dostanete linkou Jablonné nad Orlicí - Výprachtice. Vystupte na zastávce Orličky, obecní úřad. O víkendu několik málo spojů jezdí do Červenovodského sedla. Vystupte na zastávce Orličky, odb. Suchý vrch. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do Červenovodského sedla a odtud úzkou lesní silnicí na placené parkoviště na Suchém vrchu u rozhledny. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Z parkoviště na Suchém vrchu je to na Bradlo necelých 500 m. Pokud si však chcete užít pořádný celodenní výlet, doporučujeme využít vlakové spojení, např. se startem túry v Mladkově a cílem v Jablonném nad Orlicí (přes tvrz Bouda, Bradlo a Suchý vrch). Asi 18 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Bradlo není dosažitelné na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Bradlo není dosažitelné pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu