Tatliakovo jazero, Tatliakova chata

Částečně přírodní a částečně uměle hrazené morénové jezero ve fantastickém ledovcovém kotli v Roháčích a chata nedaleko jezerní hladiny


V ledovcovém údolí na dolním konci Smutné doliny nebo chcete-li v horním závěru Roháčské doliny v Západních Tatrách najdete velmi krásné místo a současně východiště vysokohorských túr. 

Čtvrtohorní ledovce se sunuly v Západních Tatrách v několika údolích. Nejdelší začínal pod svahy Smutného sedla a pod vrcholy Plačlivého a Ostrého Roháče a pokrýval dnešní Smutnou dolinu a část Roháčské doliny. Délka jeho splazu kolísala podle toho, jak chladné klima panovalo. Zhruba 2,5 km od Smutného sedla je jedno místo, kde tento ledovec navršil materiál - morénu, za níž vzniklo jezero, pojmenované podle Jána Tatliaka, předsedy Klubu československých turistů na Oravě. Jezero má sice hráz přírodní, ale ta je dodatečně zpevněná. 

V těsné blízkosti jezera stojí Tatliakova chata, která slouží jako noclehárna, občerstvovací stanice a široko daleko jako jediná možnost úkrytu před nepohodou. 

První turistickou útulnu v Roháčích nechal postavit v nadmořské výšce 1422 m v Roháčské dolině r. 1883 lesník Alexius Demian (1837-1901) z Podbielu. Stavení bylo ale rozlohou malé a nestačilo pokrýt zájem turistů, r. 1933 těsně pod ní byl postaven další srub, chata Klubu československých turistů. Ještě další, nová chata zde byla postavena v l. 1937-41 z podnětu Jána Tatliaka. Nevydržela dlouho. R. 1944 byla při boji s partyzány vypálena Němci. Další dvoupatrovou chatu oravští turisté stavěli hned po válce v roce 1946 (Jozef Kajan), naproti dnešnímu bufetu. Pojmenovali ji po Tatliakovi. R. 1953 k chatě byla přistavěna lyžárna. 

Chata po zkratu na elektroinstalacii vyhořela 28. 5. 1963. V té době se nedostávalo peněz na obnovu, zachovala se pouze budova lyžárny a v ní od r. 1971 fungoval bufet. 

Po roce 1987 se zdálo, že Tatliakova chata už nebude nikdy obnovena. Tehdy totiž slovenští ochranáři prosadili, že Tatranský národný park byl rozšířen i do Západních Tater a Roháčů a nepanoval zájem na tom, aby do této části hor proudily davy turistů. Nicméně po delší době se podařilo chatu s občerstvením a ubytováním r. 2017 zprovoznit. 

Ubytování se nabízí v podkrovních pokojích s kapacitou 25 míst, funguje tu i noclehárna s matracemi, kde turisté nocují ve vlastních spacích pytlích. V přízemí můžete trávit čas v jídelně s krbem. Chata je otevřena během letní sezóny od 15. června do 30. října a funguje také jako ohlašovací stanice Horské služby. 

K chatě vede od Zverovky asfaltová silnice, na níž platí zákaz vjezdu motorových vozidel. Cyklisté k Tatliakově chatě ale vystoupat mohou. V zimě sem až ze Zuberce vede upravovaná stopa pro běžkaře. 

Chata je vynikajícím startovním místem pro túry na Roháčská plesa, na hřeben s Rákoněm, Volovcem, Ostrým Roháčem a Plačlivým anebo pro túry Smutnou dolinou a pak přes Hrubou kopu na Baníkov

Podle:

http://www.tatry.cz/cs/tatliakova-chata, 3. 1. 2019

       


Umístění

GPS souřadnice

49°12'47.558"N, 19°44'52.852"E

Adresa

Zuberec 027 32

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1365 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jezero má rozlohu asi 0,36 ha (vlastní měření). Je hluboké asi 1,2 m.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park Národná prírodná rezervácia Roháčske plesá

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze směrů od Podbielu přes obce Oravský Biely Potok, Habovka a Zuberec na zastávku Zuberec, Tatliakova chata rázc. Autobus pokračuje ještě na zastávku Zuberec, Zverovka chata (což je konečná).  

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Přístup pěšky

Jděte od chaty na Zverovke Roháčskou dolinou po červené značce po asfaltu asi 6 km. Cesta stále mírně stoupá, trvá asi 2 hodiny a návštěvníci Roháčů tento úsek nemají moc rádi. Opravdové hory totiž začínají až nad Tatliakovou chatou. Proto také mnozí k nástupu do hor používají od Zverovky cestu Látanou dolinou, kde není tolik civilizace. 

Příjezd na kole, parkování kol

Stoupání od Zverovky k Tatliakově chatě je oblíbeným úsekem cyklistů, nad chatu je ale vjezd zakázán. 

Poznámky pro vozíčkáře

Od Zverovky se k Tatliakově chatě po asfaltové silnici vozíčkář dostane celkem pohodlně. Cesta je ale velmi dlouhá, proto si vezměte doprovod a dobře si zjistěte předpověď počasí. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu