Smutná dolina

Ledovcové údolí na oravské straně Roháčů


Smutná dolina je monumentální, ledovcem modelované údolí na oravské (severní) straně Západních Tater - Roháčů. Za její začátek můžeme považovat Smutné sedlo. Dolina se pak svažuje pod vrcholy Plačlivého a Ostrého Roháče k Tatliakově chatě. Odtud se jí už obvykle říká Roháčská dolina, ačkoli se jedná o jeden a tentýž geomorfologický útvar. 

Smutnou dolinou vede výstupová (nebo také sestupová) cesta od Tatliakova jezera do Smutného sedla, které je sníženinou v hlavním hřebeni. Zhruba v polovině výstupu je možno odbočit na méně náročnou, ale také velmi oblíbenou trasu okolo Roháčských ples. 

Dolina je pokrytá balvanovou sutí, která sem napadala z okolních vrcholů a svahů. Pásmo smrkového lesa dosahuje v dolině nadmořské výšky asi do 1450 m, pásmo kosodřeviny asi  do 1850 metrů. 

Dolina je pro turistiku od 1.11. do 15.6. uzavřena. 


Umístění

GPS souřadnice

49°12'15.810"N, 19°45'4.772"E

Adresa

Zuberec 027 32

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1400 m.n.m. - 1950 m.n.m.
Základní číselné údaje
Smutná dolina je asi 2,5 km dlouhá.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park Národná prírodná rezervácia Roháčske plesá

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená (pro přístup z oravské strany) nebo jeďte do žst. Liptovský Mikuláš na trati Žilina - Košice (pro přístup z liptovské strany).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze směrů od Podbielu přes obce Oravský Biely Potok, Habovka a Zuberec na zastávku Zuberec, Tatliakova chata rázc. Autobus pokračuje ještě na zastávku Zuberec, Zverovka chata (což je konečná).  

Nebo jeďte autobusem z Liptovského Mikuláše do obce Žiar.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Na liptovské straně lze parkovat v obci Žiar. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Na liptovské straně lze parkovat v obci Žiar. 

Přístup pěšky

Jděte od chaty na Zverovke Roháčskou dolinou po červené značce a po asfaltu k Tatliakovu jazeru a poté Smutnou dolinou po modré značce do Smutného sedla nebo můžete zhruba ve středu stoupání Smutnou dolinou odbočit na Roháčská plesa. Až do Smutného sedla a také okolo Roháčských ples je cesta relativně bezpečná. Ve Smutném sedle se rozhodněte podle aktuálního počasí a dle vaší fyzické kondice, zda nastoupíte na exponovanou túru hřebenem přes Tri kopy, Hrubou kopu a Baníkov do Baníkovského sedla. Celkem od chaty na Zverovke do Smutného sedla asi 4 hod.  

Túra z liptovské strany ze Žiaru je podstatně náročnější délkou i převýšením. Je to asi 10,5 km, vyhradit si musíte asi 5 hodin. Do Smutného sedla modrá značka, na hřebeni odtud na východ i západ červená značka. Túra je při příznivém počasí do Smutného sedla relativně bezpečná, další postup exponovaným terénem přes Tri kopy nebo přes Ostrý Roháč zvolte podle aktuálního počasí a vaší tělesné kondice. 

Cesta hřebenem je od podzimu do jara, tj.  od 1.11. do 15. 6. uzavřena.

Túry nechoďte za bouřky nebo ve sněhu.

Příjezd na kole, parkování kol

Smutná dolina je pro kolo nedostupná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Smutná dolina je pro vozíčkáře nedostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu