Sivý vrch

Mohutná vápencová dominanta v západní části slovenských Roháčů


Sivý vrch je mohutná, zdaleka viditelná hora na západě slovenského pohoří Roháče. Od ostatních převážně žulových hor na východ odtud se liší vápencovým podkladem. Jak známo, vápenec je hornina částečně rozpustná ve vodě, erozí v něm vznikají povrchové i podzemní krasové jevy. 

Na Sivém vrchu se projevila různá odolnost vápence vůči erozi, takže na jeho svazích vznikla škrapová pole a skalní věže, pro jejichž malebné skupiny tvaru skalních měst místní lidé vymysleli různé názvy. Můžete samozřejmě popustit uzdu vlastní fantazii. Zejména západní úbočí Sivého vrchu je atraktivní podívanou a nezklame žádného milovníka hor a skal. Nejčastěji užívaný název pro přírodní krásy západního úbočí je Radové skaly. 

Nad hranicí lesa tu roste borovice kleč a travní společenstva, při vrcholu jsou vyhlášeny dvě národní přírodní rezervace (Sivý vrch a Suchá dolina), které mají za cíl chránit vysokohorský kras, flóru a také faunu, z ní především hmyz. 

Rozhled z vrcholu je fantastický, i když ne tak daleký jako z centrální části Roháčů. Uvidíte Chočské vrchy s mohutným Veľkým Chočem a plochým vrcholem Prosečného, dále Malou Fatru na západním obzoru. Směrem na sever pohlédneme do Oravské kotliny a na nejvyšší horu pohoří Slovenské Beskydy Babiu horu, na západ od ní dalším významným vrcholem je Pilsko. Na východ od vrcholu Sivého vrchu do velké hloubky "pod nohama" spadá terén do Bobrovecké doliny, za ní se zvedají vrcholy Brestová, Salatín, Pachoľa, Baníkov a Príslop. Přes ně není vidět na vzdálenější tatranské vrcholy. Na jižním obzoru spatříme Nízke Tatry.

Pro výstup na vrchol doporučujeme svézt se autobusem k horárni Biela skala, čímž naberete výšku, ať už sem přijedete z Liptova nebo z Oravy, např. ze Zuberce. V sezonních špičkách se ale v návalu turistů nemusíte do linkového autobusu vejít. Velmi atraktivní postup skalním městem na západním úbočí Sivého vrchu trvá asi 2 hodiny a na dvou místech je jištěn řetězy. Tato místa ale nejsou nebezpečná a není nutno se obávat strachu z výšek. Sestoupit můžete přes sedlo Pálenica do Zuberce nebo na liptovskou stranu do Jalovce. Při příznivém počasí a výborné fyzické kondici můžete ještě stihnout jít po hlavním hřebeni na Salatín, sedlo Skriniarky a Pachoľu do Baníkovského sedla a sestoupit Spálenou dolinou. 

Túry na Sivý vrch nepodnikejte za špatného počasí, např. ve sněhu nebo při bouřce. Cesta je od 1. 11. do 15. 6. pro turisty uzavřena. 

Podle:

http://www.tatry.cz/cs/sivy-vrch-1805-m, 7. 1. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°12'39.960"N, 19°38'34.692"E

Adresa

Zuberec, Bobrovec, Liptovský Trnovec 027 32, 032 21, 031 01

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1805 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park Národná prírodná rezervácia Sivý vrch Národná prírodná rezervácia Suchá dolina

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená (pro přístup z oravské strany) nebo jeďte do žst. Liptovský Mikuláš na trati Žilina - Košice (pro přístup z liptovské strany).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejlepší přístup je z autobusové zastávky Huty, Javorinský potok. U ní je horáreň (myslivna) Biela skala. Jezdí sem linky ze Zuberce, Podbielu, Nižné i z Liptovského Mikuláše. Túru můžete ale začít i v Jalovci nebo v Zuberci. 

Příjezd osobním autem, parkování

U zastávky Huty, Javorinský potok téměř nelze parkovat. Nechte auto raději v Zuberci a "výšku" naberte linkovým autobusem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme, abyste účastníky zájezdu vyložili na autobusové zastávce Huty, Javorinský potok a čekali na ně v Zuberci. 

Přístup pěšky

Z aut. zastávky Huty, Javorinský potok: výstup po červené značce, nejméně 2 hod., převýšení asi 900 metrů, sestup do Zuberce přes sedlo Pálenica asi 3 hod. Atraktivní túra, místy namáhavá, dva krátké úseky jištěny řetězy. 

Ze Zuberce: výstup po žluté značce do sedla Pálenica, pak po červené na vrchol. Asi 4 hodiny, dlouhá cesta, převýšení 1000 m, bez nebezpečných míst. 

Z Jalovce: po zelené nebo po modré značce asi 5:30 hod., převýšení 1100 m, dlouhá, místy namáhavá túra. 
     

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole se na Sivý vrch nedostanete. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je Sivý vrch nedostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu