Studánka ve Velkém hájku

Obnovený zdroj vody v lese nad Židlochovicemi


Studánka ve Velkém hájku je občasný pramen, který vyvěrá v lese v masivu kopce Výhon nad Židlochovicemi. Studánku místní znají odnepaměti. V historicky nedávné době byla dvakrát opravována. R. 1959 místní myslivci pramen obezdili kamenem a do jednoho na svoji památku vyryli nápis "Myslivci veřejnosti 1959" a iniciály H. F. Původní kámen je dnes umístěn pod lavičkou opravené studánky.

Další rekonstrukci, tentokráte z Programu 2000, provedly Lesy České republiky r. 2011. Studánka dostala malou stříšku z akátového dřeva, kamenné obezdění je zhotoveno z vápence, který byl dovezen z Holštejna v Moravském krasu. V blízkosti studánky od té doby stojí informační tabule a k posezení zve lavička. Klub českých turistů sem zavedl r. 2018 značenou trasu Nosislav - Akátová rozhledna. 

V obdobích sucha je pramen bez vody. 

Daleko zajímavější než studánka a nedaleký Sternův kříž je les, v němž pramen vyvěrá. Velký hájek, jak se mu mezi místními říká, dosahuje na zdejší poměry rozměry skutečně "úctyhodné". Většinou se jeho plocha uvádí na 20 ha, v redakci tohoto webu jsme změřili 23,7 ha. To by nebylo nikterak obrovské číslo. Ale v okolí Židlochovic je lesů málo, byly přeměněny na pole. Takže každý zdejší ostrůvek lesa lze označit za biocentrum, které je nutno chránit. 

Původní vegetací v oblasti dnešního Velkého hájku byly dubové nebo dubovobukové lesy. Dnes tu roste především habr obecný (Carpinus betulus) a dub zimní (Qeurcus petraea), tedy dřeviny blížící se přirozenému stavuV menší míře tu najdeme dub šípák (Quercus pubecsens), jeřáb břek (Sorbus torminalis) a jeřáb oskeruši(Sorbus domestica). Pokud budete pozorovat keře, uvidíte svídu krvavou (Cornus sangvinea), lísku obecnou (Corylus avellana), např. při modré značce směrem na Výhon. Na jaře a v létě Velký hájek zdobí květy velkého množství bylin, např. hvězdnice chlumní (Aster amellus) a konvalinky vonné (Convallaria majalis). Přírodovědně  nejcennější porosty uvidíme na jihu a jihovýchodě celé lokality. 

Protože Velký hájek funguje jako biocentrum pro rostliny a živočichy migrující mezi Pálavou a Moravským krasem, rozhodli se ochránci přírody jej podpořit a rozšířit. Ze severního konce Velkého hájku vybíhá směrem k Výhonu podél cesty s modrou značkou "jazyk'' osázený stromy a keři, který rozdělil obrovský monokulturní lán na svahu Výhonu a vytvořil další ostrov přírody v krajině technokraticky devastované zemědělskou velkovýrobou. 

Podle:

Informační tabule u studánky, duben 2019.

http://www.estudanky.eu/4087-studanka-ve-velkem-hajku, 29. 6. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°2'11.807"N, 16°38'1.867"E

Adresa

Židlochovice 667 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Židlochovice
Nadmořská výška
302 m.n.m.
Základní číselné údaje
Studánka byla v nedávné době dvakrát rekonstruována: r. 1959 a r. 2011.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Židlochovice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem buď do Židlochovic nebo do Nosislavi.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto doporučujeme nechat buď v Židlochovicích nebo v Nosislavi.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Průvodce busu může nechat účastníky výpravy vystoupit v Nosislavi, nechat je přejít přes Akátovou rozhlednu do Židlochovic, kde je zase nabere. 

Přístup pěšky

Ze Židlochovic: jděte z ulice Komenského po zelené značce vzhůru. V místě, kde značka pravoúhle odbočuje vlevo, pokračujte stále rovně vzhůru. Z centra města cca 1,2 km.

Z Nosislavi: Jděte po modré značce přes  Kyndlířky směr Akátová rozhledna. Studánku najdete v blízkosti  rozcestí Sternův kříž. Z Nosislavi asi 4 km. 

Z Akátové rozhledny: jděte po modré značce směr Nosislav. Celkem asi 1,2 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Přístupová komunikace od Židlochovic a modrá značka Nosislav - Akátová rozhledna jsou sjízdné jen na horském kole. Občas je nutno kolo vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Studánka ve Velkém hájku není pro vozíčkáře dostupná. 

Rady a tipy

Doporučujeme auto nechat v Židlochovicích, jet do Nosislavi autobusem, jít pěšky trasu Nosislav - Kyndlířky - Sternův kříž - Výhon (Akátová rozhledna) - Židlochovice. Nejlepší je trasu absolvovat na jaře, kdy hezky kvetou keře a stromy, v létě za úmorného vedra tudy nechoďte. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu