Vyhlídkový val u Kněževsi

Možnost pozorování přistávajících a odlétajících letadel na Letišti Václava Havla v Praze


Vedoucí pracovníci Letiště Václava Havla v Praze dbají na dobré vztahy s veřejností a učinili již několik kroků, aby zpřístupnili co nejvíc prostor ruzyňského vzdušného přístavu očím fanoušků letecké dopravy. 

Val pro pozorování provozu letadel byl vybudován u obce Kněževes. Umožňuje ze vzdálenosti asi 200 metrů spatřit startující nebo přistávající stroje na dráze situované severně od odbavovací budovy (terminál 1 a 2). 

Vidět odlétající nebo přistávající letadlo z poměrně malé vzdálenosti je skutečně velkým zážitkem. 

Velmi zajímavé bývá pozorování letadel za nepříznivých povětrnostních podmínek (déšť, sněhová pokrývka, vítr,...). Připomeňme, že pražské letiště má dvě dráhy, obě používá ke vzletům i přistání. Také připomeňme, že za určitých meteorologických podmínek z vyhlídkového valu neuvidíte téměř nic fanouškovsky zajímavého, protože letadla se mohou pohybovat na dráze situované jihozápadně od odbavovacího terminálu, která je od místa pozorování vzdálena asi 1,5 km. Proto někteří fanoušci a fotografové používají ke svým úlovkům val severně od Hostivic blízko místa, kde se dráhy kříží. 

Val u Kněževsi je dostupný autem, a proto si jej oblíbili i někteří "obyčejní" lidé, kteří zde bez úhrady parkovného čekají na přílet svých blízkých a ještě k tomu mají atraktivní podívanou.  

Kromě vybudování pozorovacích valů vyšlo vedení letiště vstříc vztahům s veřejností tím, že se návštěvníci mohou přihlásit na různé exkurze do zázemí letištního provozu. 

Podle:

https://www.denik.cz/cestovani/pozorujete-radi-letadla-vyhlidkovy-val-u-obce-knezeves-je-opet-otevre...,  26. 7. 2019


Umístění

GPS souřadnice

50°6'55.613"N, 14°15'54.549"E

Adresa

Kněževes 252 68

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kněževes u Prahy
Nadmořská výška
350 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vzdálenost mezi vyhlídkovým valem a přistávací dráhou je asi 200 metrů. Val je vysoký 4,5 metru a tvoří ho zemina o objemu 735 metrů krychlových. Znovu byl otevřen r. 2019.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Středokluky. Dostanete se do ní buď po trati z Prahy Masarykova nádraží přes Prahu-Veleslavín a Hostivice. V Hostivicích je někdy nutný přestup. Druhou možnost představuje jízda z Prahy hlavního nádraží přes Prahu-Zličín (Pražský Semmering) do Hostivic, kde se přestupuje na vlak do Středokluk. V současné době (r. 2019) má většina vlaků ve stanici Středokluky konečnou. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte např. linkou 319 Praha, Terminál 1 - Unhošť. 

Příjezd osobním autem, parkování

Sjeďte z dálnice Praha - Chomutov na Exitu Kněževes a jeďte do vsi. Těsně před místem, kde silnice odbočuje nápadně vpravo, jeďte do středu obce doleva a pak stále rovně až téměř k valu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz jízda autem. 

Přístup pěšky

Od místa, kde lze u valu parkovat, je to na vrchol valu asi 50 m po štěrkovém povrchu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Z centra Prahy jeďte přes Nebušice, Přední Kopaninu a Tuchoměřice. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídkový val má velké množství schodů a tím není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu