Údolí Divoké Orlice pod Liticemi

Romantické peřeje mezi skalami a strmými stráněmi


Řeka Divoká Orlice tvoří pod Liticemi krásný zaklesnutý peřejnatý meandr, kterému se říká "Litický oblouk". Je velmi oblíbený mezi vodáky, avšak bývá málokdy sjízdný, protože část vody nad obloukem je svedena přes šíji meandru do malé vodní elektrárny. 

Litický oblouk je říční úsek, který běžnému návštěvníku zůstane neznámý, protože okolo něj nevede stezka a nachází se v podstatě v zástavbě Litic. 

Ale hned pod Liticemi, přesněji řečeno pod kempem Eldorádo na levém břehu a pod poslední chatou na pravém břehu začíná další peřejnatý úsek v hlubokém údolí. Těsně okolo něj vede turistická stezka, dokonce se tudy dá jet na horském kole. V nejtěsnějším místě je řeka obklopena skalami. Okolní porosty jsou smíšené a místy se blíží přirozenému stavu. 

Na výlet údolím Divoké Orlice lze vyjít z Litic, například od železniční stanice, nebo z Potštejna, kam vás také doveze vlak. Celý výlet Litice - Potštejn měří asi 7 km, pokud půjdete také nahoru na hrad Litice, pak to bude asi 8 km, nejhezčí část údolí je dlouhá asi 2 km. Zpět se dostanete buď vlakem nebo značenými cestami, které vedou severněji od údolí přes rozcestí Liščí doly. 
     


Umístění

GPS souřadnice

50°4'37.235"N, 16°21'18.008"E

Adresa

Litice nad Orlicí
Záchlumí, Sopotnice, Potštejn 517 43

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Litice nad Orlicí, Sopotnice, Potštejn
Nadmořská výška
320 m.n.m. - 490 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nejhezčí část údolí má délku asi 2 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Potštejn nebo Litice nad Orlicí na trati Týniště nad Orlicí - Letohrad.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Potštejna se dostanete autobusem např. z Ústí nad Orlicí. 

Do Litic nad Orlicí jezdí v pracovní dny autobusy ze Žamberka. Protože zástavba vesnice ve stísněném údolí nedovoluje jejich vjezd a otočení, mají linkové spoje točnu blízko nádraží. Vystupte na zastávce Záchlumí, Litice, konečná. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do Litic nad Orlicí se dostanete autem přes Záchlumí. Vůz nechte např. na místní křižovatce se souřadnicemi 50°5'12.131"N, 16°20'49.542"E nebo u žst, pokud se zpět budete dopravovat vlakem. V Potštejně lze vůz nechat u žst. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky zájezdu nechat vystoupit v Liticích u žst a čekat na ně v Potštejně. 

Přístup pěšky

Údolím vede červeně značená stezka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Spolu s červeně značenou stezkou pro pěší vede údolím modrá značka pro cyklotrasu (terénní značení). Údolí je sjízdné na horském kole, místy doporučujeme kolo vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Údolí není pro vozíčkáře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu