Jeskyně Dikti

Zde ve vnitrozemí Kréty se dle starých řeckých bájí měl narodit bůh Zeus


Okraje obřího polje Lasithi ve vnitrozemí Kréty jsou tvořeny stejně jako celá okolní krajina vápencovými svahy. Jižně od vesnice Psychro zeje do tohoto svahu velký otvor statické jeskyně Dikti, která je proslulá krásnou krápníkovou výzdobou, archeologickými nálezy a starou řeckou bájí. V průvodcích a mapách ji najdeme také pod názvy Diktejská jeskyně, Jeskyně boha Dia nebo Diova jeskyně. 

Jeskyně má v profilu tvar pytle s otvorem nahoře. V zimě do ní „nateče“ studený vzduch, který se v ní drží i v horkém létě (proto odborný termín statická – vzduch se uvnitř víceméně nehýbe). Kdyby tato jeskyně byla v mírném pásu, nikoli ve středomořských subtropech, patrně by měla i ledovou výzdobu. 

Masovou návštěvnost zažívá jeskyně zejména díky tomu, že dle řeckých bájí se právě tady narodil bůh Zeus. Jeho matkou byla Rheia, která novorozence v jeskyni ukrývala před otcem Kronem, tehdejším vládcem Země, jenž měl ve zvyku pojídat své potomky, aby proti němu v dospělosti nepovstali a nesvrhli ho. V jeskyni je jedno místo (v dolní části vlevo), kde přesně se Zeus měl narodit, vodu pil z jezírek na dně. Co přesně s Rheiou jedli, o tom se báje pravděpodobně nezmiňuje. 

Jeskyni probádal r. 1900 britský archeolog David Hogarth. Našel tu důkazy o pobytech lidí v době mínojské civilizace až do 1. tisíciletí př.n.l. Jeskyně jim sloužila k vykonávání kultovních obřadů. Našly se tu kamenné destičky s lineárním písmem typu A a předměty z bronzu a hlíny. 

Do jeskyně se vstupuje strmým schodištěm, které se brzy rozdvojuje, takže návštěvnický okruh, který turisté absolvují, je jednosměrný (po směru hodinových ručiček). Nahoře u vchodu najdeme zelené rostlinstvo, posléze mechy a řasy a pak jen bílý a barevný vápenec. Krápníky zdobí jeskyni zejména v dolní polovině. Jednomu z útvarů se říká Diův plášť. 

Návštěvníci prohlídku absolvují bez průvodce. 

K jeskyni vede z rozlehlého obchodně a komerčně pojatého parkoviště strmá dlážděná stezka asi 800 m dlouhá. Pokud po ní půjdete (ve směru od auta či busu doleva), pak se značně zapotíte, protože tu je málo stínu. Zato si k výstupu můžete pronajmout průvodce s oslíkem, který vás (za patřičný poněkud vyšší obnos) na hřbetě vynese skoro nahoru. Pokud od parkoviště půjdete vpravo, čeká vás chůze méně upravenou ještě strmější stezkou, avšak ve stínu. 

U vchodu do jeskyně se otevírá nezapomenutelný výhled do oblasti plošiny Lasithi. 

Základní vstupné činí 6 euro a platí se nahoře před jeskyní (stav r. 2019).  
      
Podle: 

Schulte, A. a kol. (2013): Kréta, turistický průvodce Lonely planet, Svojtka a Co., str. 164  
     


Umístění

GPS souřadnice

35°9'46.123"N, 25°26'42.396"E

Adresa

Psichro 72052

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
980 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jeskyni probádal r. 1900 britský archeolog David Hogarth.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do vesnice Psichro, kde je rozsáhlé placené parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte do vesnice Psichro, kde je rozsáhlé placené parkoviště. 

Přístup pěšky

Z parkoviště stoupejte vzhůru k jihu podle ukazatelů. Strmá dlážděná stezka je asi 800 m dlouhá. Pokud po ní půjdete (ve směru od auta či busu doleva), pak se značně zapotíte, protože tu je málo stínu. Zato si k výstupu můžete pronajmout průvodce s oslíkem, který vás (za patřičný poněkud vyšší obnos) na hřbetě vynese skoro nahoru. Pokud od parkoviště půjdete vpravo, čeká vás chůze méně upravenou ještě strmější stezkou, avšak ve stínu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Plošina (polje) Lasithi je populární cyklistickými výlety, ve vesnicích fungují půjčovny, agentury sem vozí cyklisty i s vleky na kola. Profil polje je rovinatý, okraje jsou srázné. V letních vedrech se ale před ostrým sluncem neschováte. Pálí tady stejně jako u moře, i když polje má nadmořskou výšku okolo 850 m. Od parkoviště k jeskyni ale určitě jděte pěšky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Jeskyně není pro vozíčkáře dosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu