Pláž Triopetra

Úchvatná místa na jihu Kréty


     Triopetra je kouzelná pláž na jihu Kréty, která dostala svůj název podle tří skal vybíhajících do moře. Jižně od nich se nachází asi 800 m dlouhá Malá Triopetra s tavernou Pavlos (s možností ubytování) a malý přístavem. Kromě taverny tu není nic pozoruhodného ani koupání tu dle místních průvodců není bezpečné. 
     Severněji situovaná Velká Triopetra je známější a více navštěvovaná. Přesto zde i ve špičkách letní sezony nebývá přeplněno. Pláž je asi 1,4 km dlouhá. Moře na ni vyplavilo šedé drobné valounky. Při koupání můžete být překvapeni tím, že směrem do moře rychle vzrůstá hloubka vody, proto koupání malých dětí je možné jen za dozoru dospělého. Někdy se koupat kvůli silnému větru vůbec nedá. Tyto znepokojující skutečnosti ale silně převáží nádherné západy slunce nad horami, kvůli kterým sem rozhodně stojí vážit cestu.
     Pobřeží lemuje několik malých taveren, některé nabízejí i ubytování a v některých lze půjčit i slunečníky a lehátka. Zajímavé je parkování. Silnice z vnitrozemí končí přímo v plážových kamíncích. Často, zvláště večer je tu natolik volno, že zaparkujete mezi mořem a tavernou a z auta jdete rovnou na osvěžení do moře. 
     

Umístění

GPS souřadnice

35°7'4.509"N, 24°32'48.574"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jižněji položená pláž je dlouhá asi 800 m, severnější asi 1,4 km.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

     Žádná hromadná doprava na pláž Triopetra svoji linku nemá zavedenu. 

Příjezd osobním autem, parkování

     Na hlavní silnici Agia Galini - Rethymno jeďte do vesnice Akoumia, kde odbočte k jihu. V Akoumii je jedna z ulic jednosměrná, jízda je dovolena jen ve směru z vesnice. (Zpět pojedete mimo vesnici.) Silnice plná zatáček vás povede přes pobřežní hory asi 12 km přímo na pláž. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

     Viz příjezd autem. Řidič busu musí být při jízdě jižně od Akoumie velmi opatrný, ale jízdu zvládne. 

Přístup pěšky

     Triopetra leží stranou hlavních turistických tras, ale rozhodně zajímavé je jít odtud po plážích na jih do Agios Pavlos (a zpět). 

Příjezd na kole, parkování kol

     Triopetra je dosažitelná na kole z Akoumie. Podél pobřeží je možno podniknout velmi zajímavý cyklovýlet do Agios Pavlos a pak do Agia Galini (a zpět). Nutno mít horská kola. Povrch silnic je z větší části šotolinový. 

Poznámky pro vozíčkáře

     Břeh moře je od pevného povrchu příliš vzdálen, pláž s kamínky je všude příliš široká, proto je koupání pro vozíčkáře na pláži Triopetra nedosažitelné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu