Slepičí skála

Místo na bočním hřebeni Velkého Blaníku, odkud byl do Prahy odvezen jeden ze základních kamenů pro Národní divadlo


Od hlavního vrcholu Velkého Blaníku vybíhá k severovýchodu boční hřeben s vrcholy Slepičí skála (562 m) a Holý vrch (555 m).

Když se v dubnu r. 1868 rozšířila po Čechách a Moravě zpráva, že do budovaného Národního divadla u byl přivezen ze Řípu základní kámen, hned představitelé několika dalších lokalit přispěchali s podobným nápadem, a do základů se takových kamenů sjelo více, dobové záznamy jich zdokumentovaly 21. 

Kámen z hory Blaník má v základech Národního divadla číslo 5. Na Slepičí skále byl vylomen 12. května 1868, dovezen do Prahy byl 13. května a do základů zazděn 16. května. 

Zpráva o dopravě kamene z Velkého Blaníku do Prahy se šířila krajinou jako blesk a kámen byl všude po cestě nadšeně vítán. Prý se k němu scházely davy lidí ze širokého okolí. V Praze horninu (ortorulu) z Velkého Blaníku přivítal JUDr. Karel Sladkovský (ano, to je ten, po němž je v Praze na Žižkově pojmenováno gymnázium) se slovy: "Náš Blaník konečně, slynoucí nadějnou národu našemu pověstí, mocný kloub tvrdé šíje své sklání v posvátné tyto základy, aby tak, jako z tajemných útrob jeho vyslané vojsko reků z největšího někdy nebezpečenství má vysvoboditi národ náš; vycházela také z velebných síní chrámu umění našeho národního mocná četa bojovníků národních, kteříž kouzelnou zbraní umění svého slavně opět národu našemu vydobudou předního místa v řadě národů osvícených." To je dokonalý projev, že?


Podle:

Kupka, J. (2010): Krajiny kulturní a historické, ČVUT Praha, str. 61, dostupné na:
http://www.krajinnyraz.cz/KUPKA_Krajiny_kulturni_a_historicke.pdf, 9. 6. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°38'42.654"N, 14°52'45.218"E

Adresa

Louňovice pod Blaníkem 257 06

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Louňovice pod Blaníkem
Nadmořská výška
560 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kámen byl na Slepičí skále vylomen 12. května 1868 a 16. května vsazen do základů Národního divadla
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Blaník

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Vlašim (trať Benešov - Trhový Štěpánov). Odtud pokračujte do oblasti Blaníka pěšky nebo autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Vlašimi, žst se můžete dostat autobusem do nedalekých Louňovic pod Blaníkem. Sedlem pod Blaníkem jezdí linky Benešov - Louňovice pod Blaníkem - Načeradec, které ale nemají zastávku u hlavního parkoviště pod Blaníkem. Zastavují na rozcestí zvaném Pravonín, Lesáky. Frekvence autobusových spojů v okolí Louňovic se ale blíží nule. 

Příjezd osobním autem, parkování

Placená odstavná plocha je na okraji lesa u sinice Louňovice - Načeradec sedle pod Blaníkem. Dobře využitelné je i parkoviště u Domu ochrany přírody při silnici Kondrac - Načeradec. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze v sedle pod Blaníkem i u Domu ochrany přírody, viz příjezd autem.

Vedoucím zájezdu doporučujeme dvě možnosti:

1) Nechte účastníky akce vystoupit v sedle pod Blaníkem u placeného parkoviště, nechte lidi přejít přes Velký Blaník. Konec přechodu bude jižně od Kondrace u Domu přírody Blaníku (občerstvení, muzeum)

2) Pokud máte zdatnější lidi ve výpravě, pak jeďte na parkoviště u Rytířské louky, kde účastníci vystoupí a přejdou po červené značce Malý Blaník k placenému parkovišti a pak pokračují podle bodu 1)

Přístup pěšky

Z parkoviště v sedle pod Blaníkem: červená značka 1 km, převýšení na Velký Blaník 180 m, odtud na Slepičí skálu opět červená značka asi 600 m. 

Od Domu ochrany přírody při silnici Kondrac - Načeradec: červená značka, 1,9 km, pak pokračujte na Velký Blaník. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízdu na kole po červené značce okolím Velkého Blaníku nedoporučujeme. Většinu cesty vzhůru kolo budete muset vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Slepičí skála není pro vozíčkáře dosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu