La Sdragonato

Propast v křídovém útesu u Bonifacia na Korsice


Křída je horninou, která je geologickým základem pobřeží u Bonifacia na jihu Korsiky. Je formou vápence. Je velmi měkká, takže docela snadno podléhá vodní erozi v podobě deště a mořského příboje. Křídové pobřeží u Bonifacia tak nemá žádnou definitivní podobu, protože čas od času (míněno geologicky, tedy dlouhodobě) se část útesů zřítí do moře. 

O to víc zajímavě působí jevy, které jsou dočasným produktem mechanického a chemického zvětrávání na křídovém pobřeží. 

U Bonifacia často najdeme skalní převisy, které do maximální výše mořských vln "podhlodala" síla příboje. Skála zůstala na původním místě tam, kam již výška vln nedosahuje. Když se útes zřítí, eroze příboje pokračuje dál na posunuté linii. 

Ovšem La Stragonato je výjevem z "jiného světa", i když jeho geologické vysvětlení je jednoduché a vychází z předchozího textu. 

La Stragonato je silou příboje vytvořená jeskyně v křídovém útesu, v níž kroužící voda vymodelovala dokonale kruhový tvar a u které se propadl strop. Podobně jako u Macochy převážil svislý rozměr na vodorovným, takže vzniklý jev můžeme označit jako propast.

V propasti La Stragonato mořská voda kouzlí všemi odstíny modré a zvláštním způsobem osvětluje stěny a strop, který je posetý drobnými stalaktity živenými v růstu prosakující srážkovou vodou. Dojem umocňuje sluneční světlo dopadající shora otvorem vzniklým po zřícení části stropu. 

Propast je přístupná poměrně dlouhým pochodem z Bonifacia podél pobřeží, ale mnohem zajímavější je dostat se dovnitř na lodi. Ostatně - jinak to dovnitř ani nejde. Posádky nejdřív čekají venku na moři, až se uvolní místo a poté zkušenými manévry vjedou i s docela velkými plavidly dovnitř a na milimetr přesně se otočí. Při výkladu průvodce mají návštěvníci oči navrch hlavy. 

Lístky na plavbu seženete v přístavu v Bonifaciu snadno. Ani se moc nemusíte snažit, protože vám je případně vnutí prodavač přímo na ulici. Některé společnost vjíždí do propasti při zpáteční plavbě z ostrovů Lavezzi




Umístění

GPS souřadnice

41°23'20.902"N, 9°8'36.045"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 30 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Bonifacia vlak nejezdí. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Bonifacia se dostanete autobusem např. z Ajaccia nebo z Bastie. Z letiště Figari autobusy do Bonifacia nejezdí, musíte použít taxi. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Bonifaciu lze dobře parkovat nad horním městem. Parkoviště jsou zde opravdu rozsáhlá. Do přístavu pak musíte dojít pěšky. U přístavu jsou také rozsáhlé plochy pro parkování, ale mohou být v rekreačních špičkách zcela obsazeny. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Hledejte místo u přístavu u Rue Paul Nicolai. Může to být pak pěšky i dost daleko. 

Přístup pěšky

Pěší túra z Bonifacia k propasti je sice okořeněna krásnými výhledy, ale samotnou propast v podstatě neuvidíte, takže doporučujeme prohlídku z lodi některé ze společností nabízejících plavby z Bonifacia. Lístky jsou v přístavu zcela běžně k dostání. Hledejte nápisy Grottes Marines. 

Příjezd na kole, parkování kol

K propasti se dostanete jen na lodi. 

Poznámky pro vozíčkáře

Některá plavidla jsou přístupná pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu