Pláž San Pietro

Dlouhý pás písku v ústí řeky Coghinas na severu Sardinie


Pláž San Pietro, též Spiaggia di San Pietro, představuje dlouhý pás písečného pobřeží na severu Sardinie u osady San Pietro, části obce Valledoria. Ze středu ostrova sem přitéká řeka Coghinas, která těsně před ústím vytváří rozlehlé mělké jezero. Do moře pak vtéká úzkým korytem, případně se tam její vody prosáknou přes vrstvy písku. Vzhledem k charakteru subtropického podnebí Sardinie je v zimě řeka napájena dostatkem srážek, v létě je v ní vody málo, někdy vůbec žádná. 

Pláž San Pietro je jen částí rozsáhlého pásu písku v této části ostrova. Kdybychom měřili jeho délku od skal na jihozápadě ke skalám na severovýchodě, zjistili bychom číslo 10,7 km. To už zajišťuje dostatek možností, aby si zde našli své místo návštěvníci ze široka daleka. Jejich hlavní nápor se ale odehrává na pláži San Pietro. 

Není divu. San Pietro je velmi malebné místo. Můžete se tu koupat jak v mělké vodě jezera, tak o kousek dál v mořských vlnách. Jste-li příznivci davové rekreace, pronajmete si slunečník v jednom ze dvou barů a lenošíte ve společnosti stejně smýšlejících lidí. Pokud to nenávidíte, vezmete si svoji výbavu a vigvam rozložíte o hodný kus dál s nadějí, že naleznete i kus samoty. Výhledy na moře a na daleké skály jsou famózní. Západ slunce na pláži San Pietro patří k úchvatným zážitkům. 

Jedinou skutečností, která může návštěvníkovi zkazit dojem je, že v rekreačních špičkách se v San Pietru a na Sardinii obecně špatně hledá místo na parkování. Nejbližší šotolinové parkoviště bývá beznadějně obsazené, vzdálenější plochy také, takže s autem někdy musíte parkovat značně daleko od moře. Vpodvečer se ale parkovací místa uvolní. 




Umístění

GPS souřadnice

40°55'48.716"N, 8°48'7.256"E

Adresa

Valledoria, Badesi 07039, 07030

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Délka pláže je asi 1400 m, šířka až 130 m, spolu se sousední pláží Li Feruli souvislý pás písku měří 10,7 km.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší vesnice Valledoria jezdí autobusy z Olbie, Sassari nebo ze St. Terezy di Gallura. Žádný ale nejede do San Pietra k pláži. 

Příjezd osobním autem, parkování

Odbočte ze silnice Castesardo - Badesi do Valledorie nebo přímo do San Pietra. Parkovat lze na šotolinovém (placeném) parkovišti u pláže nebo na podobných placených plochách dále od moře. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus musí zůstat stát dále od moře. Mezi množstvím aut těsně u pláže byste mohli mít potíže s otočením vozu. 

Přístup pěšky

K pláži lze přijít od auta nebo z Valledorie pěšky. Značené turistické stezky tu nejsou, ale možnosti dlouhých procházek v písku ano. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola si musíte vzít s sebou na pláž, jejich parkování na plochách určených pro auta není možné. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře není pláž San Pietro dostupná. Mezi koncem sjízdné cesty a mořem je velmi dlouhý pás písku. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu