Pláž Tinnari

Oblázková pláž na severu Sardinie mezi skalami bez civilizačních vymožeností


Mezi rekreační vesnicí Costa Paradiso a městečkem Isola Rossa na severu Sardinie se rozkládá mimořádně půvabné a současně dramatické pobřeží tvořené převážně skalami z růžové žuly. 

Linie skal jsou jen na několika místech přerušeny krátkými plážemi. K nejkrásnějším na tomto pobřeží a současně na celé Sardinii patří pláž Tinnari ve stejnojmenném zálivu. 

Má tvar dvou "měsíčních" půlsrpků. Vznikla v ústí říčky Riu Pirastru, která k moři přinesla spoustu valounů. Ano, pláž Tinnari je tvořena především zaoblenými kamínky různé velikosti, což může či nemusí návštěvníkům vyhovovat. 

K Tinnari není zrovna snadné se dostat. Vedou sem dvě přístupové pěšiny, po kratší z nich trvá cesta od místa, kde necháte auto (pod kopcem Monte Tinnari), ke pláži skoro hodinu. Tato skutečnost způsobila, že na Tinnari nenajdete žádnou civilizační vymoženost, třeba restauraci, bar, ba ani stánek s občerstvením či WC. Ale zato je tady klid, rušený jen občas motory malých lodí, které sem přivážejí návštěvníky z vesnice Costa Paradiso. Značná vzdálenost  od civilizace mnohé lidi láká, jiné odradí. A to ještě je třeba uvážit cestu zpět k autu s výškovým převýšením 175 metrů. 

Na pláži Tinnari je jen málokde stín. Trochu ho najdete pod skalami, a to jen při určitém postavení Slunce. Doporučujeme s sebou vzít slunečník nebo plážový stan, abyste vydrželi žár, který zde (jako ostatně na celé Sardinii) v létě panuje. 

Pokud vás zajímají jen přírodní krásy, růžové skály, modré moře a zelená macchie, pak doporučujeme túru z parkoviště pod Monte Tinnari k zátoce Tinnari a pak podél pobřeží až do Costa Paradiso a zpět (čistý čas 4:00 hod., v letním vedru hodně vody s sebou). 

Podle:

Iwersen, W. a van de Wetering E. (2021), Sardinie, 70 vybraných turistických tras po pobřeží a horách Sardinie, Freytag a Berndt, Praha, str. 44


Umístění

GPS souřadnice

41°2'1.551"N, 8°55'9.566"E

Adresa

Trinità d'Agultu e Vignola 07038

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 3 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je 260 m dlouhá a 18 až 90 m široká.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do výchozího místa pod kopcem Monte Tinnari nevede žádná linka hromadné dopravy.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici mezi městečky Badesi a Santa Teresa di Gallura. Na místě se souřadnicemi 41°0'33.188"N, 8°54'47.715"E u restaurace odbočte po prašné cestě k severu k moři. Asi po 2,5 km najděte při okraji cesty místo, kde zaparkujete. Nejezděte až úplně dolů ke slepému konci cesty. 

Ke pláži se také můžete vydat z rekreační vesnice Costa Paradiso. Zde ale jsou jen omezené možnosti k parkování. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem po cestě doporučené pro auta jet nelze. Zkuste vyložit účastníky akce v Costa Paradiso a odejet parkovat jinam.  

Přístup pěšky

Z parkoviště pod kopcem Monte Tinnari: jděte po prašné cestě dolů, neodbočujte k domům vlevo, pak otevřenou brankou, serpentinami k pobřeží, zde na rozcestí vpravo mezi žulovými skalami. Těsně před pláží sejděte strání vpravo, je to bezpečnější než sestup po skále vlevo. Asi 45 - 60 min. 

Z Costa Paradiso: podél pobřeží a skalami asi 60 - 80 min. 


Příjezd na kole, parkování kol

Na horském kole je pláž Tinnari sice dosažitelná z parkoviště pod kopcem Tinnari, ale zpátky je nutno kolo vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je pláž Tinnari nedosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu