Punta Cagaragas

Malebný vápencový útes na menším poloostrově na západě Sardinie


Mezi vesnicemi Santa Caterina di Pittinuri a S´Archittu je mořské pobřeží tvořeno vápencovými skalami, které nad Santa Caterinou tvoří mohutné útesy. Nejvyšší z nich se zvedá asi 50 m nad hladinou. Skalám (a hlavně vrcholku) se nejčastěji říká Punta Cagaragas. Vápenec na skalách je na západní straně velmi čistý a kompaktní, v zátoce je hodně zvětralý a mísí se s písčitými usazeninami. 

Útesy jsou odděleny mělkými sedly. Protože tato část Sardinie je bezlesá, otevírá se z vrcholků skal monumentální kruhový rozhled. Nejzajímavější podívaná se naskýtá ve směru k moři na zátoku u vesnice Santa Caterina di Pittinuri. Na protějším břehu se vypíná další vápencová skála s věží Torre aragonese, památkou na dávné okupanty ostrova. 

Od západu bičují útesy mořské vlny, které se dostanou do zátoky a při silném větru až na břeh. Milují je místní surfaři. Na západních hranách útesu najdeme rozsáhlé území, které je vlnami při bouřích bičováno natolik, že se na něm nevyskytují žádné rostliny. Pokud by se nějaká uchytila, při nejbližší bouři ji vlny smetou. Takže si můžete udělat fascinující obrázek o síle a mohutnosti vodního živlu. 

Na útesu se můžete po vyšlapaných pěšinách volně pohybovat, oblast není vyhlášena jako chráněné území. Současně upozorňujeme, že žádná stezka tu není jakkoliv vyznačena. Problémy s orientací můžete mít jedině za mlhy. Doporučujeme nepřibližovat se ke hranám skal. 


Umístění

GPS souřadnice

40°6'0.891"N, 8°29'17.973"E

Adresa

Santa Caterina di Pittinuri
Cuglieri 09073

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 50 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem do Santa Caterina di Pittinuri nebo do S´Archittu (linka Oristano - Bosa).

Příjezd osobním autem, parkování

S autem můžete parkovat ve vesnicích buď v Santa Caterina di Pittinuri nebo v S´Archittu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na okraji silnice lze parkovat v S´Archittu. V Santa Caterina je místa spíše méně. 

Přístup pěšky

Ze Santa Caterina di Pittinuri: jděte na jižní pláž a pak po ní na jih. Z jednoho místa odtud stoupá pěšina pod posledními domky vesnice, ale záhy se po ní vyšplháte nad ně. Pěšina vás nejdříve dovede na vrcholovou úroveň útesu, pak se dejte vpravo podél hrany skal. Takto dojdete na všechny vrcholy vápencových skal. Celkem asi 1,5 km. 

Z vesnice S´Archittu: jděte nejdříve podél skal a zátoky s výhledy ke skalnímu mostu S´Archittu a pak podél pobřeží mírným stoupáním až na vrchol útesu. Celkem asi 1,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Útes je pro drsné jezdce na horských kolech dostupný (terén je lepší ve směru od S´Archittu). Ostatním doporučujeme jedině pěší výlet. 

Poznámky pro vozíčkáře

Útes není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu