S´Archittu

Přírodní tunel ve vápencové skále na pobřeží západní Sardinie


Na pobřeží západní Sardinie bylo po II. světové válce vybudováno několik vesnic, které měly být protiváhou a levnější variantou k severnímu pobřeží Costa Smeralda, kde vlastní nemovitosti smetánka z celého světa včetně hollywoodských hvězd. Přírodní podmínky západního pobřeží jsou ale poněkud jiné než na severu. 

Většinu pláží na Costa Smeralda tvoří písek vzniklý rozpadem žuly bizarních tvarů, která lemuje místa, kde se lidé koupou. Kulisy skal nad lenošícími lidmi jsou fascinující a přírodní divadlo dokonalé. Většina "koupacích" zátok je okolními poloostrovy chráněna před větrem. 

Na západním pobřeží se horniny střídají. Mezi Algherem a Bosou k moři spadají čedičové skály a jen v málo místech tady pobřeží tvoří písečné pláže. Jižně od Bosy čedič pokračuje, ale pak je mezi Santa Caterina di Pittinuri a S´Archittu vystřídán vápencem

Přesně tato oblast byla vytipována jako území s velkým potenciálem pro turistický ruch, protože pláže tady příroda vytvořila a kulisy vápencových skal jsou famózní. Na většině lokalit chybí jen přírodní ochrana před západním větrem. 

S´Archittu je mohutný přírodní tunel ve vápencové skále u vesnice, která byla postavena se záměrem stát se střediskem cestovního ruchu. Předpoklad se vyplnil a i když luxusu a slávy středisek na Costa Smeralda nedosahuje, rekreanti tady mohou být spokojeni. Vesnici byl přiřazen název podle skály - přírodního fenoménu. 

Ať si pro přírodní útvar S´Archittu přiřadíte název "tunel" nebo "skalní most" nebo "skalní oblouk", je to jedno. 

Hned u vesnice se moře do pevniny "zakouslo" malým zálivem, díky kterému je k dispozici na přilehlé pláži hezké koupání. Přilehlý poloostrov chrání zátoku před větrem, který na opačné straně doráží na vápencové pobřeží a často proti němu žene obří vlny. Část poloostrova mořský příboj "proděravěl". Vznikl poměrně dlouhý tunel se stabilním nadložím, jehož portál směrem do zálivu vyúsťuje přímo, ale druhý portál směřuje nejdříve do úzkého "jazyku" a ten teprve pak ústí do moře. 

Je-li povětrnostní klid, pak je možno do tunelu vplout na lodi anebo jej proplavat. Za větrného počasí se sem od moře s děsivým hukotem ženou vlny. Ty sice v tunelu ztratí sílu, ale stačí se ještě s jistou energií prohnat zálivem, kde na ně čeká spousta nadšenců. Zde jsou vlny "v pohodě", ale zkoušet jejich sílu v tunelu by bylo životu nebezpečné. 

Na pobřeží se můžete vydat v podstatě kdykoli, částečně jsou tu vyšlapané pěšiny, ale na návětrné straně chybí vegetace, takže cestičky nebylo kde vyšlapat. Podél břehu se můžete vydat k severu, kde najdete další přírodní zajímavost, také tunel, ale slepý (Sa Fossigheda). Pokud budete pokračovat ještě dále, dojdete na vápencový útes s vynikajícím rozhledem (Punta Cagaragas). 

V okolí S´Archittu není žádná možnost občerstvení. 

Další pláže vhodné na koupání najdete jižně od vesnice a v další vesnici Torro del Pozzo. 



Umístění

GPS souřadnice

40°5'41.748"N, 8°29'15.984"E

Adresa

S´Archittu
Cuglieri 09073

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 20 m.n.m.
Základní číselné údaje
Tunel je 37 m dlouhý. Světlou výšku odhadujeme na 6 metrů, šířku na 8 metrů. Výška skály od hladiny moře je 17 metrů.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem do S´Archittu (linka Oristano - Bosa).

Příjezd osobním autem, parkování

Ve vesnici S´Archittu lze parkovat na několika místech - buď na parkovišti nebo u okraje silnice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ve vesnici S´Archittu lze parkovat u okraje silnice. 

Přístup pěšky

Z vesnice jděte podél moře k severu, kde dojdete na první vyhlídku na přírodní tunel. Abyste se dostali blíž, musíte zprava obejít záliv. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cestu popisovanou pro pěší můžete absolvovat i na horském kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář bez doprovodu se ke skalnímu mostu nedostane. Z vesnice je bezbariérově upravena cesta jen k první vyhlídce. Pak dál vede jen pěšina se značnými nerovnostmi. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu