Pláž Cala Fuili

Nádherný zážitek na východě Sardinie


Na východním pobřeží Sardinie najdete krajinu, kterou je radost poznat. Vápencové pohoří Supramonte "roste" přímo z moře. Jen několik kilometrů od břežní čáry místní hory dosahují výšek přes 1000 metrů. Mezi masívy tečou roklemi občasné potoky, které ústí do moře. V místech, kde se jejich toky dotknou slané vody, se skalní masívy spadající do hlubin na chvíli otevřou a člověk může vstoupit na famózní pláže. Některé patří ke světovým unikátům. 

Prvním z takových míst na východě Sardinie sledováno při pobřeží od vesnice Cala Gonone na jih je pláž Cala Fuili. Začíná tu série úžasných míst vytvořených pevninou a mořem v kontrastu a současně v symbióze. 

Pláž Cala Fuili je rozložena v šířce asi 90 m při ústí potoka Riu Cadula Fuili do moře. Její povrch je tvořen drobnými kamínky. Není zde příliš mnoho stop po civilizaci, pláž nemá žádné občerstvení nebo např. půjčovnu slunečníků. Vše si musíte přinést s sebou. Připravte se na obtíže při parkování. K pláži sice vede z Cala Gonone silnice, ale je slepá, končí vysoko nad pláží. Na jejím konci se s vozidlem tak tak otočíte, na některých místech trochu složitě. Parkovací místo budete možná hledat delší dobu a možná budete parkovat od pláže docela daleko. Od silnice vede dolů k moři strmá, ale poměrně dobře schůdná stezka. Dokonalou kulisu k moři a k výhledům tvoří vápencové skály, rokle a jeskyně. 

Zajímavé výhledy si můžete užít i na několika místech jižně od Cala Gonone, tedy ještě předtím, než dorazíte k Cala Fuili. 

K pláži s večerem přijíždějí karavanisté k romantickému přespání na rozšířených místech silnice a také sem míří turisté s batohy, aby si vychutnali nocleh pod širákem nebo ve stanu u moře. Redakci tohoto webu není známo, zda je takto pojatá noc dle místních zvyklostí legální. Kdo nechce spát na pláži, může nocovat v hotelech v Cala Gonone, na odstavné ploše pro karavany nebo v kempu tamtéž. 

Další pláže ve směru k jihu, např. populární Cala Luna, jsou přístupné jen pěšky nebo na lodi. 


Umístění

GPS souřadnice

40°15'22.312"N, 9°37'29.920"E

Adresa

Cala Gonone
Dorgali 08022

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž má délku asi 90 m, šířku 15 - 30 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte po úzkorozchodné trati z Macomeru na konečnou do města Nuoro. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusovou linkou Nuoro - Dorgali - Cala Gonone. 

Příjezd osobním autem, parkování

Z Dorgali jeďte směr Tortoli, ale za městem odbočte vlevo do tunelu směr Cala Gonone. Minete vyhlídku a po ní serpentinami sjedete do Cala Gonone, kde se držíte vpravo. Jeďte pak 3 km podél moře až na konec slepé silnice. Parkování dle možností na silnici. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem z Cala Gonone ve směru k pláži nejezděte. Není tu nikde místo na otočení.

Přístup pěšky

Jděte po silnici z Cala Gonone směrem na jih podél moře asi 3 km, kde silnice slepě končí. Pak sejděte dolů k pláži. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz popis cesty pro pěší. Kolo od silnice k pláži musíte nést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Výhled nad pláží je pro vozíčkáře dobře přístupný, protože sem můžete přijet autem. Dolů k pláži se nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu