Pláž Cala Deià

Koupání na fantastickém skalnato-kamenitém místě na severozápadním pobřeží Mallorky


Pláž v zátoce Cala Deià je jedním z nejhezčích míst na pobřeží severozápadní Mallorky. Vápencové srázy zde strmě klesají až k moři, ale na krátkém úseku v ústí malého potoka Torrent Major se rozevírají na 100 m široký úsek s kamenito-skalnatou pláží. Zátoka je ze tří stran chráněna proti větru, masová komerce sem nedorazila, a proto je toto malé místo vysoce oblíbeno k báječnému koupání. 

Nečekejte žádný luxus, pláž je spíše přírodní, bez sociálního zázemí, sprch a plavčíka. Občerstvit se můžete ve dvou menších restauracích. V rekreačních špičkách tady bývá hlava na hlavě. Doporučujeme vypravit se sem brzy ráno nebo zvečera. 


Umístění

GPS souřadnice

39°45'37.034"N, 2°38'30.184"E

Adresa

Deià 07179

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je asi 100 m dlouhá a nejvýše 15 m široká.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte z Palmy do Sólleru, odkud můžete pokračovat autobusem č. 203. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přes Deià jezdí autobusová linka 203 Palma, Plaça d´ Espanya - Valldemossa - Sóller. Nejede ale z města dolů k pláži. Vystupte na zastávce kousek severně od domu Roberta Gravese, která se jmenuje s´´Empeltada.

Příjezd osobním autem, parkování

Od zastávky busu s´´Empeltada (39°45'15.985"N, 2°38'51.993"E) severně od domu Roberta Gravese vede k pláži úzká, klikatá silnice, která pro běžného návštěvníka končí slepě na placeném, málo prostorném parkovišti. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Podle pokynů pro příjezd autem se neřiďte. Bus musí parkovat před domem Roberta Gravese. Dolů k pláži nejezděte, neotočili byste se tam. 

Přístup pěšky

Deià jděte na sever po GR 221. Sestupte do údolí, ale zbytek cesty k pláži je třeba dojít po silnici. Minete parkoviště, z něhož je to už jen asi 350 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Silnice od parkoviště vypadá nejdříve přijatelně, ale pak se mění na cestu s příkřejším sklonem a nerovnostmi, kde byste měli problémy, i kdybyste ji absolvovali s doprovodem. Do vody přístup není pro vozíčkáře vůbec řešen, jedině, že byste použili rampu pro vytahování lodí. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu