Výhled ze silnice Ma-10 na vodní nádrž Cúber

Fascinující podívaná v nejvyšších partiích Mallorky


Mallorka stejně jako všechny ostatní ostrovy ve Středozemním moři má subtropické podnebí, kdy zde v zimě padají dešťové srážky a teploty neklesají pod nulu (ve vyšších polohách sněží) a v létě naopak neprší téměř vůbec a teploty atakují 40°C. Všechny místní samosprávy musely vyřešit problém zásobování obyvatelstva pitnou vodou. V horách ostrovů jsou postaveny vodní nádrže, které shromažďují vodu ze zimních srážek na letní období. 

Velká aglomerace města Palma na Mallorce se může spolehnout na dvě nádrže v pohoří Tramuntana. Jedna z nich se jmenuje podle blízké hory Embassament Cúber (vodní nádrž Cúber). V mapách ji najdete blízko vysokohorské silnice mezi Sóllerem a Llucem. Při plném vzdutí zaujímá plochu asi 53 ha. 

Po jejím okraji vedou turistické trasy, mj. GR 221, hlavní hřebenovka pohořím Tramuntana . Na východním břehu jsou tři parkoviště. Dvě slouží jako výchozí body pro vycházku kolem nádrže a jedno jako počátek túr na druhou nejvyšší horu Mallorky Puig de Massanella

Nejhezčí pohled na nádrž a okolní hory se naskýtá ze silnice Ma-10, která vede nad severním a východním břehem nádrže. Stačí zastavit na malém parkovišti a kochat se. 

Při pohledu na mapu vás bude možná lákat výstup nebo výjezd na nejvyšší horu Mallorky Puig Major. Až na vrchol vede z jedné křižovatky u tunelu silnice. Jenže si musíte nechat zajít chuť. Puig Major je vojenským prostorem a do jeho širšího okolí má civilní veřejnost vstup zakázán. 

Pozn. Naše fotografie jsou silně ovlivněny obrovským oblakem písku ze Sahary, který kolem 10. 8. 2021 při naší redakční návštěvě pokryl celý ostrov. 


Umístění

GPS souřadnice

39°47'29.908"N, 2°47'29.627"E

Adresa

Lluc 07315

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
805 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vodní nádrž Cúber zaujímá při plném vzdutí plochu 53 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte např. ze žst Palma. Nádraží je jediné z dopravního uzlu na Plaça d´ Espanya situováno na povrchu. Vystupte v Sólleru. Nádraží v Sólleru se nachází velmi blízko centra. Dál se ale veřejnou dopravou nedostanete, směrem na Lluc nevede žádná autobusová linka.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po silnici Sóller - Lluc nevede žádná autobusová linka. Z Palmy se dostanete nejvýše do Sólleru (linka 204), pak můžete pokračovat linkou 232 do Fornalutxu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Okolo vyhlídky pojedete po 17 km jízdy od Sólleru nebo po 15 km jízdy od křižovatky u Llucu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro jízdu autem.

Přístup pěšky

Horami a údolími jižně od vyhlídky a také kolem vodní nádrže Cúber vede turistická trasa GR 221 (hlavní hřebenovka pohořím Tramuntana)

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice Sóller - Lluc patří k nejhodnotnějším cyklistickým zážitkům na Mallorce. Jen je třeba na ni mít určitou trénovanost, dost sil a zásobu pitné vody s sebou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Stačí vystoupit z auta a výhled si vychutnat. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu