Talaia d'Albercutx

Úchvatný vyhlídkový bod na severu Mallorky


Z ostrova Mallorka vybíhá na sever úzký poloostrov Formentor s úchvatnými vápencovými skalami, jednou nádhernou pláží a s výhledy, nad nimiž se tají dech. 

Jeden z výhledů je možné obdivovat při vjezdu na poloostrov. Lokalita, z níž lze přehlédnout velkou část severu Mallorky, je dosažitelná pěšky, na kole i autem. 

Po překonání prvního stoupání při zdolávání průsmyku Coll de la Creueta si většina návštěvníků vychutnává vyhlídku Mirador des Colomer, načež obvykle pokračují dál na sever. 

Z průsmyku Coll de la Creuta ale vpravo odbočuje úzká silnička, která slepě končí pod historickou věží pevnostní obrany ostrova. Pod ní je několik devastovaných staveb, které poněkud kazí krásu kopce Talaia d'Albercutx, jak zní jeho název. 

Výhled shora je ale strhující. Nejzajímavější podívaná je  k jihu do obrovského zálivu, v němž leží turistická letoviska například Sa Marina. Směrem na východ vidíme pláž Formentor a malý bezejmenný ostrov. Směrem na sever a západ obdivujeme mohutné skály a za nimi modré moře. 

O stavbách na vrcholu se nám (zatím) nepodařilo získat základní informace. 


Umístění

GPS souřadnice

39°55'43.560"N, 3°7'1.896"E

Adresa

Port Pollença
Pollença 07460

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
355 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem se do této části Mallorky nedostanete. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V sezoně jezdí do průsmyku pod vyhlídkou k Miradoru des Colomer linkový autobus 334 z města Alcúdia.

Příjezd osobním autem, parkování

Z průsmyku Coll de la Creueta vede těsně pod vrchol Talaia d'Albercutx slepá, úzká silnice. Na ní musíte dávat pozor na protijedoucí auta, abyste se zde vůbec bez problémů míjeli. Na konci silnice lze velmi omezeně parkovat. Otočení je tu také obtížné. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem nahoru na vyhlídku z průsmyku Coll de la Creueta  nejezděte. Neotočili byste se tu. 

Přístup pěšky

Z průsmyku jděte nahoru nejdříve po silnici, v závěru v suti asi 1,8 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Asfaltová silnička pod vrcholem je pro vozíčkáře sjízdná, musíte ale mít doprovod, protože je velmi příkrá.  Na vrchol se ale nedostanete, výhled je ovšem úchvatný i bez jeho dosažení, 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu