Žíly nad pláží Faneroque

Geologický jev ve skalách na severozápadě ostrova Gran Canaria


Při jízdě po silnici Agaete - La Aldea de San Nicolás na ostrově Gran Canaria duše milovníka přírody plesá, protože se kochá pohledy na moře i vulkanické skály. Je známo, že ostrov vznikl sopečnou činností v několika fázích. Při první vznikl geologický základ Gran Canarie, následovalo období eroze. Při dalších erupcích se velmi často stávalo, že nové magma pronikalo v podobě žil staršími vulkanickými strukturami. Na Gran Canarii to můžeme vidět na několika místech a zmíněná silnice kromě nádherných výhledů nabízí i geologickou exkurzi. 

Nad odlehlou pláží Faneroque lze zastavit na miniaturní odstavné ploše, vylézt na skalku, která vznikla při stavbě silnice odtěžením zářezu a žíly hledat pozorným okem. Jsou vidět ve skále pod silnicí i ve směru k La Aldea pod i nad silnicí. Ještě více lokalizace žil vynikne, podíváte-li pozorně na letecké snímky ve velkém detailu. 

Redakci webu egeon se (prozatím) nepodařilo v místních materiálech zjistit geologické stáří podkladních hornin a žil, které jimi pronikají. 


Umístění

GPS souřadnice

28°3'44.360"N, 15°43'46.683"W

Adresa

Agaete 35480

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
200 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do města La Aldea lze dojet spojem linky 38 z Puerto Mogán. Ten ale jezdí jen jednou denně v pracovní dny a v sobotu (r. 2023). Do Agaete jezdí také jen jeden spoj denně linky 102 z Gáldáru a pět spojů denně linky 101. Ani jeden ale nemá zastávku blízko popisované lokality. 

Příjezd osobním autem, parkování

U vyhlídky je odstavná plocha cca pro 2 auta. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

S busem u vyhlídky ani v její blízkosti nelze zastavit. 

Přístup pěšky

Od silnice lze dojít až k žílám, jen je třeba při pohybu v prudkých stráních a skalách dbát na bezpečnost. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pobřežní silnici doporučujeme jako výzvu pro silniční cyklisty. Nejsou na ní extra příkrá a dlouhá stoupání, jen musíte dávat pozor na provoz motorových vozidel, ale ten je snesitelný. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář může na odstavné ploše vystoupit z auta a výhled si užít, pokud popojede kousek ve směru na La Aldea. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu